Weblog

Grijze panelen maken vliegveld groen

Vliegveld Weeze: een paar kilometer over de Duitse grens en de zonnepanelen schitteren je tegemoet.... Beeld
Vliegveld Weeze: een paar kilometer over de Duitse grens en de zonnepanelen schitteren je tegemoet....

Soms moet je in het groot denken. Vliegveld Weeze, net over de Duitse grens bij Nijmegen en Venlo, zet 42 voetbalvelden vol met zonnepanelen. Goed voor de stroom voor 4300 huishoudens a la Dekker.

De afgelopen weken heb ik wat gas teruggenomen - vakantie, andere 'verplichtingen' - en dus wil ik de komende tijd even een inhaalslagje maken. Er liggen wat onderwerpen op de plank die ik kort zal aanstippen.
Om te beginnen dus vliegveld Weeze. Daar draait sinds een week een 'zonneweide' zoals we die nog niet veel in onze contreien tegenkomen. 13 miljoen kiloWattuur moeten de panelen jaarlijks opleveren. Bij een gebruik van zo'n 3300 kWh per jaar voor een gemiddeld Nederlands huishouden, zou dat goed moeten zijn voor pakweg vierduizend huishoudens. Of 4300 huishoudens zoals het mijne (tweepersoons). Weeze zal de opgewekte stroom echter goeddeels zelf gebruiken.
Wilt u weten hoeveel panelen ze daarvoor naast elkaar hebben gezet: als u de foto uitvergroot zijn ze te tellen. Maar Weeze is u terwille en meldt op zijn site dat het er 60.000 zijn. Voor 25 miljoen euro, inclusief kilometers kabel en -tig omvormers. Da's volgens mij niet duur: Ik heb 12 panelen op mijn dak en die zouden bij de nieuwste actie van Wijwillenzon inclusief montage zo'n 5500 euro kosten. Weeze is 5.000 keer zo groot en komt per 12 panelen uit op 5.000 euro. Volgens de rekenmethode Dekker moet dat dus winst opleveren. Temeer daar ze in Duitsland een veel aantrekkelijker feed-in tarief kennen.

Reactie op reacties, t.e.m. 14-01-12, 13.30 uur:
@leg 1235: Is een mooie rekensom, maar wat is uw conclusie? Bevat 104 ton suiker meer energie dan de stroom die de 60.000 panelen leveren? Of is 104 ton suiker meer geld waard dan pakweg 3,2 miljoen euro (60.000 maal de 54 euro die u per paneel als 'winst' ziet)? En kun je suikerbiet verbouwen in kerosinedampen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden