Grijslinks

Het verbaast me weleens hoe makkelijk we ons een mening over politiek in het buitenland vormen. Haast elke Nederlander wil natuurlijk dat Obama weer president wordt en Romney wordt verslagen. Obamacare is prima voor Amerika. Wat Syrië betreft, Assad deugt natuurlijk niet. Zijn vader deugde al niet en hij dus ook niet. Mugabe, de leider van Zimbabwe, is een schurk die zo snel mogelijk moet overlijden zodat er een beter iemand voor in de plaats kan komen. Poetin is een machtswellusteling, de tsaar van Rusland. Rusland, Amerika, Syrië, we weten precies hoe het daar moet alsof we er zelf wonen. Dat er mensen in die landen zijn die er heel anders over denken, en die voor Romney en Mugabe zijn, moet wel een soort vergissing zijn. Wij kijken naar het buitenland vaak zoals we naar de verre geschiedenis kijken, in vogelvlucht: Nero deugde niet, de Tachtigjarige Oorlog was een gerechtvaardigde strijd, Willem de Zwijger was een held. Pas als de binnenlandse politiek in beeld komt, beginnen we door een microscoop te kijken en vallen de kleinste bewegingen ons op.

Zo stond het afgelopen weekend in het teken van de val van Jolande Sap en van het partijbestuur van GroenLinks. Waar lag het nou precies aan? Kondigde de neergang zich al aan met de tegenkandidatuur van Tofik Dibi? Of zag je al dat het misliep toen Jolande Sap met een stekker naar de Tweede Kamer kwam? We zitten er met onze neus bovenop, zien de koppen op tv, weten precies wie wat waar twittert, en als we even per ongeluk niet alert zijn, peperen de media ons de vaderlandse politieke realiteit wel gedetailleerd in. Als het op ons eigen land aankomt, zijn we politieke microbiologen.

Maar misschien is het wel eens goed om de vogelvlucht-methode te hanteren en vanuit de stratosfeer de golfbewegingen in Nederland gade te slaan. Het CDA is gemarginaliseerd. Jazeker, we zien verdeelde partijcongressen, blunderende politici maar is het niet gewoon zo dat het christendom in Nederland een beetje op z'n gat ligt en daarmee ook de partij die daar in de breedste zin mee verbonden is? Lees ik straks in de geschiedenisboekjes niet zoiets als: Nederland seculariseerde in rap tempo en daarmee verdween de oude macht van het CDA. Punt. Zoals de CPN ophield te bestaan toen het met het communisme gedaan was. GroenLinks. Nederland raakte in een economische crisis; milieubewustzijn, aandacht voor de derde wereld raakte natuurlijk een beetje uit zicht toen de mensen in hun portemonnee begonnen te voelen dat het misging. Bij de kamerverkiezingen van 2012 duikelde GroenLinks daarom van tien naar vier zetels. Nederland vergrijst in rap tempo (waarheid als een koe) en zie: 50-plus komt in de Kamer. Voor wie van grote afstand, zeg vanuit het buitenland of de toekomst kijkt, is het allemaal een stuk eenvoudiger.

Laat ik op die manier ook even de toekomst aan u voorspellen. Al die bejaarden van zometeen met hun roots in de jaren zestig gaan voor een nieuwe club zorgen die hun belangen gaat behartigen. Iets tussen links en 50-plus in. Noteer het maar alvast, nieuwe partij, naam: Grijslinks!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden