Grijsdekking zonder gif

Een penetrante lucht, een prikkende hoofdhuid - het is doorbijten als de kapper je haar verft. Kan dat niet anders, een beetje vriendelijker voor mens en milieu? Jawel, bij de natuurkapper.

Gezeten onder de stoomkap van natuurkapper Gingerhaar moet ik gniffelen. Het gevaarte van staal en plastic doet denken aan de drogers van traditionele kapsalons waaronder dames hun hoofden met grof geschut laten watergolven en permanenten. Maar daarmee houdt elke vergelijking wel zo'n beetje op. De grote lichte zaak met zachtgroene muren en houten meubilair is aangenaam minimalistisch ingericht. Daarbij wordt de neus er niet geprikkeld door de penetrante lucht van kappersproducten.

Maaike Ehren, de 32-jarige eigenaresse van het recent geopende Gingerhaar, zegt te werken met honderd procent natuurlijke spullen. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Waarom zou ik mijn almaar grijzer wordende lokken om de tien weken onderwerpen aan een chemisch verfbad als het ook duurzaam kan? Beter voor het milieu, en vast ook voor het hoofd dat altijd onaangenaam steekt als de hevig stinkende kleurstof van de 'gewone' kapper er wel drie kwartier moet intrekken.

Als ik in de stoel van de natuurkapper heb plaatsgenomen, krijg ik een minder prettige mededeling. Ehren constateert dat ik een huidprobleem heb, oftewel eh... schilfers. Een onaangename verrassing, want van 'sneeuwstormen' op mijn schouders heb ik nooit last. De natuurkapster stelt me gerust. Na wintermaanden van binnen zitten in gortdroog verwarmde ruimtes, overkomt het velen. Bovendien ben ik bij haar op de juiste plek om er wat aan te doen. De plantenkleuringen van het al veertig jaar oude Duitse merk Oliebe werken als een weldadige kuur, zegt ze.

In het houten schap boven het aanrecht staat een twintigtal grote glazen potten met poeders. Ehren houdt de pot voor 'donkermat blond' onder mijn neus, omdat die het lekkerst ruikt. De inhoud is een intrigerende mix van onder meer koffie, oregano en rabarberwortel waarmee je wel zou willen kokkerellen. Voor mij valt de keuze op 'zwart', waarvan deze tanende brunette alweer even schrikt. Op een donkerdere haarkleur zit ik niet te wachten - die maakt oud en hard. Maar het uiteindelijke resultaat zal 'warm kastanjebruin' zijn, verzekert de natuurkapster me. Natuurlijke haarverf werkt anders dan chemische, omdat die het haar niet helemaal dekt. Hoe het uitpakt is dus ook afhankelijk van de haarkleur die je al hebt. Met als bijkomend voordeel dat de nuances niet verloren gaan, en je dus niet zo'n overduidelijk geverfd hoofd krijgt.

Om goed met de plantenkleuringen te kunnen werken, liep Maaike Ehren drie maanden stage bij de Haagse zaak Haarzuiver van Marike Cazemier. Daar ging een turbulente tijd aan vooraf. Na veertien jaar knippen en kleuren was het plotsklaps slecht gesteld met Ehrens gezondheid. Benauwd, moe, lamlendig. "Ik dacht dat ik iets heel ergs had", vertelt ze. En eigenlijk was dat ook zo. Door het werken met chemische haarverf bleek ze een soort astma te hebben ontwikkeld, wat een procent van alle kappers overkomt. Ga lekker wat anders doen, adviseerde de longarts haar. "Ga jíj lekker wat anders doen", beet Maaike Ehren hem toe. "Ik wist al vanaf mijn zevende dat ik kapper wilde worden. Mijn vak geef ik niet op."

Haar vriend ontdekte Haarzuiver: Nederlands eerste duurzame kapsalon die al 23 jaar succesvol is, maar nog altijd nauwelijks concurrentie heeft.

Om al mijn witte haren eronder te krijgen, zegt Ehren, zijn twee etappes nodig. Eerst worden mijn slapen waar ik heel erg grijs ben met rode henna behandeld, omdat de zwarte verf daar anders onvoldoende zou dekken. Na een wasbeurt klopt Ehren de hennapoeder met een garde door een kom water die op een theelichtje staat, smeert de smurrie vervolgens in, doet een natte haarband om mijn hoofd en zet me onder de warme stoomkap. Daardoor gaan de haarschubben openstaan, zodat de kleurstof goed kan intrekken, legt ze uit. "Bij gewone haarverven gebeurt dat door middel van ammoniak en waterstofperoxide. Die stoffen zijn echt slecht voor het haar. Het wordt er droog en poreus van, waardoor het sneller breekt."

'Nadeel' van natuurlijke verven is dat niet elke haarwens ermee kan worden vervuld. "Van donker naar licht gaat niet", zegt Maaike Ehren. "Wie dat wil, moet ik dus wegsturen. Daar heb ik geen moeite mee - ik sta vierkant achter mijn concept. Niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook omdat steeds meer mensen - net als ik - duurzaamheid belangrijk vinden. Nee, op die trend haakt de kappersbranche nog nauwelijks in. Het aantal 'groene' zaken is op een paar handen te tellen, hoewel veel kappers met eczeem kampen. Maar zonder chemicaliën kunnen ze niet aan alle wensen van hun klanten voldoen. Ook denk ik dat het gemakzucht is. Werken met natuurlijke verven is moeilijker: je hebt geen kleurstalen. Daarbij kost het in het geval van grijs haar meer tijd."

Daar heeft ze een punt. Voor mijn twee verfsessies moet ik twee keer 45 minuten onder de stoomkap. Een hele zit. Maar ik ben volgens Ehren vanwege het grote contrast tussen mijn witte en donkere haren het meest extreme geval. Ook de spoelbeurten zijn relatief langdurig; er komt geen shampoo aan te pas, zodat de kleur optimaal kan hechten. Om het de klant zo makkelijk mogelijk te maken, gebeurt dat op een ligstoel met ingebouwd massagesysteem. Relaxed, net als het feit dat de verf op mijn hoofd niet prikte en stak. Daarbij plaatst Ehren een eerlijke kanttekening. Ook voor natuurlijke verf kan iemand allergisch zijn.

Met het uiteindelijke eindresultaat ben ik in mijn sas. Mijn zonder chemicaliën tot stand gekomen kastanjebruine coupe mag er zijn. Alleen bij mijn slapen schemert toch nog wat grijs, constateert de natuurkapster met spijt. Daar gooit ze de volgende keer een extra donkere henna tegenaan. Maar mijn hoofdhuid blijkt helemaal opgeknapt. En een paar weken na de verfbeurt heb ik nog steeds geen last van die ergerlijke dorre plukken in mijn nek. Geen wereldschokkend nieuws, maar toch prettig.

Meer info:

www.gingerhaar.nl

www.haarzuiver.nl

Natuurkappers

Op zoek naar andere kappers die werken met plantaardige haarverf? Op de site van Haarzuiver staat onder het kopje 'Plantenhaarkleuring' een lijst. Of google op: natuurkapper. Je vindt er hooguit een stuk of twintig.

Bij groene winkels en drogisterijen zijn natuurlijke haarverven verkrijgbaar voor thuisgebruik, zoals: Herbatint, Logona, Naturtint en Hennaplus. Lees wel de verpakking goed: niet al deze merken zijn zuiver plantaardig. Zo bevatten Herbatint en Hennaplus een paar procent waterstofperoxide.

Chemische haarverven - met name de donkere - bevatten vaak PPD (Parafenyleendiamine). Dit stofje is de grootste oorzaak van heftige allergische reacties, zoals blaren en eczeem. Bij de dermatoloog kun je worden getest op een PPD-allergie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden