Grijs protest tegen groene kastanjes

Zes van de dertien bomen zijn al gesneuveld, maar nog zijn de bewoners van twee Heemsteedse flatgebouwen niet tevreden. Zeven rode paardekastanjes willen ze evenmin voor hun balkons aan de Provincielaan, omdat die volgens hen bijna alle zon zullen wegnemen. Eentje voor de gemeenschappelijke ingang zou nog kunnen en dan mag er eventueel aan weerszijden van het dubbele flatgebouw nog een staan.

Drie dus in plaats van dertien. Of de gemeente dat voorstel te gek vindt of niet, daarover beslist de raad op 19 december.

Volgens mevrouw Deutekom van de bewonerscommissie is iedereen in het gebouw tegen: van 86 van de 90 flats heeft ze handtekeningen op de protestlijst en dat die laatste vier er niet op staan, komt doordat twee flats leeg staan en de bewoners van de andere twee in het ziekenhuis lagen. Zelf zal ze geen last van de bomen hebben. Ze woont op de 9e etage en het zal haar tijd wel duren voordat de kastanjes zo hoog komen.

“Het gaat nu vooral om de eerste drie verdiepingen. Die kastanjes zijn al 3,50 meter hoog als ze worden geplant en de balkons van de eerste etages liggen op 2,80 meter, dus daar zitten ze dan precies tegen de kruinen aan te kijken.”

En ze rekent voor: “Op de laagste drie verdiepingen wonen allemaal mensen van boven de 55 en voordat de bomen zo hoog gegroeid zijn dat je er weer onderdoor kan kijken ben je, denk ik, wel 35 jaar verder.”

De zon duikt pas laat in de middag op de Provincielaan op en volgens mevrouw Deutekom wordt het zonlicht dan nog een tijd tegengehouden door 36 hoge populieren aan de overkant. Zodoende kunnen de flatbewoners toch al kort van het zonnetje genieten en dat beetje zou dan nog achter de nieuwe paardekastanjes verdwijnen, vrezen ze.

“Omdat Heemstede mooi groen moest worden, zijn die snelgroeiende populieren aan de overkant neergezet. Wij hebben voorgesteld de populieren te kappen en de kastanjes op die plek te planten.”

Voorlopig is het afwachten of de gemeenteraad het over het voorstel van de flatbewoners eens kan worden en welke bomen gaan en komen. Het voorstel om slechts drie kastanjes te planten krijgt de steun van twee plaatselijke politieke partijen en GroenLinks, de andere fracties beraden zich nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden