Grijs haar in minuscuul museum

In een mededelingenkastje aan de gevel van Paradiso hangen vier grijze haren. Keurig op een rijtje, met wortel en al. Ze komen uit de hoofdhuid van rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig. De haren hangen niet op zomaar een plek; ze bevinden zich in het kleinste museum van Nederland en, wordt gefluisterd, misschien wel ter wereld.

Het concept van 'The Small Museum' is een idee van Jeldau Kwikkel. Ze bedenkt onder andere programma's voor beeldende kunst voor Paradiso. "Op een bepaald moment vroeg ik me af: waarom heb ik eigenlijk geen eigen expositieruimte?"

Daarom heeft ze het kleinste museum in het leven geroepen. Kwikkel: "We worstelen al jaren met de beste manier om beeldende kunst aan de man te brengen. Paradiso staat bekend als poppodium, maar het is meer dan dat. Dat wil ik overbrengen."

De eerste exposant is kunstenaarsduo Lernert & Sander. Met een knipoog naar het tienjarige bestaan van De Jeugd van Tegenwoordig heeft hun werk als thema 'roem en toegankelijkheid'. Want zelfs De Jeugd van Tegenwoordig - al wekt de naam andere associaties op - wordt ouder.

Aan details geen gebrek in het minuscule museum. Op de bodem ligt een mini-laminaatvloer in visgraatmotief en er schijnt zelfs licht op het kunstwerkje.

In de wandelgangen van Paradiso wordt The Small Museum ook wel 'het kastje van Jan' genoemd. Kwikkel: "Collega Jan Dietvorst gebruikte het mededelingenkastje om zijn programma's op te hangen. Hij gaf deze kastjes als eerste een podium."

De grijze haren hangen een maand in het kastje. Daarna kan het alle kanten opgaan. Óf er worden weer posters opgehangen, óf -als er tussen de inzendingen iets leuks zit - er komt iets nieuws te hangen. "Het komt zoals het komt. Ik ga mezelf niet verplichten om iedere maand iets nieuws op te hangen. Ik wil het beste idee."

Er is aan animo geen gebrek, want ondertussen hebben enkele kunstenaars zichzelf aangeboden. Aan veel criteria hoeft de kunst niet te voldoen: als het maar toegankelijk is en een relatie heeft met Paradiso of popcultuur in het algemeen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden