Griffier Tweede Kamer vertrekt ongebruikelijk snel

null Beeld ANP
Beeld ANP

De hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer, griffier Renata Voss, verlaat het parlement na een voor een griffier ongebruikelijk korte periode van twee jaar. Al langer zijn er geruchten dat het tussen haar en Kamervoorzitter Khadija Arib niet botert.

Redactie

Voss (54) gaat terug naar de sector waaruit zij afkomstig is. Ze wordt bestuurder van het openbaar onderwijs in de gemeente Rotterdam. Als deze benoeming door de gemeenteraad wordt goedgekeurd zal Voss per 1 augustus de Kamer verlaten.

De griffier ondersteunt de Kamervoorzitter tijdens de plenaire debatten en is verantwoordelijk voor de ambtelijke organisatie, waar zo’n zeshonderd mensen werken. Een goede persoonlijke verstandhouding tussen griffier en voorzitter is onontbeerlijk.

De geruchten dat het op het persoonlijke vlak niet soepel liep tussen Arib en het gehele managementteam van de Kamer, zijn hardnekkig. Al ontkende de woordvoerder van de Kamervoorzitter dat een conflict de reden is voor het vertrek van Voss.

Evaluatie

Eerder vertrok al Harko Heida, het hoofd constitutionele zaken. Van de drie leden van het managementteam is nu alleen het hoofd bedrijfsvoering Jan Willem Duijzer nog in functie. Het is onduidelijk of voor Voss en Heida al opvolgers gevonden zijn. Arib kondigde na haar recente herverkiezing een evaluatie van de ambtelijke top aan.

Voss voorgangers als griffier maakten van hun baan hun levenswerk en vertrokken pas na de pensioengerechtigde leeftijd. Zo zaten Jacqueline Biesheuvel (2004-2015), Willem-Hendrik de Beaufort (1993-2004) en Ton Kerkhofs (1986-1993) respectievelijk elf, elf en zeven jaar naast de Kamervoorzitter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden