Griffel en Penseel voor dubbeltalenten

AMSTERDAM - Twee gevestigde dubbeltalenten, Wim Hofman en Margriet Heymans, hebben de Gouden Griffel en het Gouden Penseel 1998 gewonnen. Beide auteurs schreven niet alleen de tekst van de bekroonde boeken, maar maakten daar ook de illustraties bij. Wim Hofman kreeg de Gouden Griffel voor 'Zwart als inkt'. Margriet Heymans ontving het Gouden Penseel voor 'De wezen van Woesteland'.

Wim Hofman (1941) is een gelauwerd kinderboekenschrijver en illustrator. In 1991 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre al de Theo Thijssen Prijs en hij grossiert in Griffels en Penselen. Zelfs het nu onderscheiden 'Zwart als inkt', een grimmige herschrijving van het sprookje van Sneeuwwitje, werd dit jaar al bekroond: met de Woutertje Pieterse Prijs. 'Zinnelijk, vitaal, aards en vol poëzie' noemde de jury van de Woutertje Pieterse Prijs Hofmans met linoleumsneden verluchte boek.

In 'Zwart als inkt' vertelt Hofman het verhaal van Sneeuwwitje, maar zonder een spoortje van Disney-zoetheid. De titel kan letterlijk worden genomen. Diep zwart is de tragedie van Sneeuwwitje, op de vlucht voor haar verzuurde moeder. En de inkt stroomt uit Sneeuwwitje's pen zelf, die tijdens het huishouden voor de zeven morsige dwergen fantasierijke briefjes schrijft aan alles en iedereen: “Briefje aan 1 wortel. Hoi, leuke wortel, wil je dat ik bijt?”

Over de angstige vlucht van Sneeuwwitje zei Hofman zelf: “Het gaat over volwassenen die kinderen het bos injagen, maar misschien ook wel over volwassenen die het kind in zichzelf doden.” Als Sneeuwwitje tijdelijk sterft onder het geweld van de volwassenen treuren de dwergen vol overgave: “Ze huilden verder de hele nacht, die zwart werd als wat, als ijs soms is, als inkt, als ijs van bevroren inkt.” Toch loopt zelfs Hofmans boze sprookje, als alle andere sprookjes, nog goed af.

Ook in 'De wezen van Woesteland' van Margriet Heymans (64) speelt kleur een belangrijke rol. Het verhaal wordt door vier verschillende vertellers verteld en in vier verschillende kleuren op de bladzijden afgedrukt. Het boek is een literaire ontdekkingstocht in zwart, steenrood, blauw en paars naar de ontvoering van vijf negenjarige wezen, die uit het strenge weeshuis Woesteland worden ontvoerd en schuilen in een geheime, ommuurde tuin.

Bovendien is de kleur van Heymans' tekeningen belangrijk. Margriet Heymans illustreert al jaren kinderboeken, ook bij de teksten van anderen. Zo maakte zij in 1973 de beelden van 'Hollidee de circuspony' en van Imme Dros' 'Annetje Lie in het holst van de nacht' uit 1988. Met beide boeken won zij het Gouden Penseel. Haar laconieke, ondeugende, directe tekeningen leveren Heymans nu haar derde Gouden Penseel in 25 jaar op. Niet geheel onverwacht - net als bij Hofman -, maar ook niet geheel ten onrechte. Lieke van Duin schreef in deze krant over 'De wezen van Woesteland': “De talloze kleurenprenten vertellen hun eigen verhaal, vol ritme, humoristische details en grillig absurdisme. Een weergaloos mooi kinderboek, tot nu toe het beste van dit jaar.”

Opmerkelijk op de lijst met Zilveren Griffels, Penselen en 'Vlaggen en Wimpels' is dat Gerda Dendooven slechts een Vlag en Wimpel krijgt voor 'Nietes welles' en 'De roos en het zwijn' van Anne Provoost op de lijst van de Griffels helemaal niet voorkomt. Imme Dros kreeg opnieuw een Zilveren Griffel, haar elfde. Een Gouden Griffel won zij nog nooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden