Griffel der Griffels voor 'ninoe' Tonke Dragt

AMSTERDAM - 'Helemaal gek' van Roald Dahl is Esmé (12). Haar tienjarige zusje Maroushia trouwens ook. De een heeft Dahls befaamde boek 'Mathilde' onder de arm geklemd, de ander zijn 'GVR'. ,,Hij is een heel leuke schrijver”, vindt Esmé. ,,Zijn boeken zijn vaak heel spannend, maar nooit náár spannend. Grappig juist.”

Van onze verslaggeefster

De zusjes zijn mooi aangekleed te gast op Het Gouden Kinderboekenbal, waarmee gisteravond de vijftigste Kinderboekenweek werd geopend. Het werd in Amsterdam een Stadsschouwburg vol kinderen, met kroontjes en hoedjes op en glittervestjes aan. Er waren ook beroemde schrijvers (Paul Biegel, Francine Oomen), een staatssecretaris (Medy van der Laan) en een echte prins en prinses (Constantijn en Laurentien). Iedereen had naar dit eerste - en waarschijnlijk enige - kinderboekenbal zijn favoriete kinderboek meegenomen, en debatteerde daar onderling druk over.

Esmé kan ook heerlijk griezelen van de recepten van Roald Dahl. ,,De wurmenspaghetti!”

,,En de snotskommer!”, rilt haar zusje. ,,Dat zijn een soort paarse komkommers met snotsmaak en kikkerslijm.” De meisjes zijn opeens weg, op handtekeningen-jacht, want daar liep zomaar kinderboekenschrijfster Carry Slee.

Prins Constantijn had 'De brief voor de koning' meegenomen als zijn persoonlijke favoriet. Even later mocht hij dat op het podium van de schouwburg met de eerste Griffel der Griffels bekronen, voor het mooiste Gouden Griffelboek van de afgelopen vijftig jaar. Voor een uitzinnige zaal las hij uit het juryrapport voor dat 'De brief voor de koning' het meest monu-mentale kinderboek is, dat 'al veertig jaar excelleert'. Schrijfster Tonke Dragt probeerde, verlegen maar vergeefs, alle eer weg te wuiven.

Ze was er een beetje ninoe van, zei de 73-jarige Dragt vlak na de uitreiking. ,,Ninoe - dat is Maleis voor overdonderd, verward.” Maar dat haar boek het 'allermooiste' zou zijn, bestrijdt zij stellig. ,,Iedereen heeft zijn eigen allermooiste boek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden