'Griepprik werkt niet bij doelgroep'

(ANP) Beeld
(ANP)

Het griepvaccin dat jaarlijks aan miljoenen Nederlanders wordt gegeven, werkt niet goed. Bij mensen die vanwege hun leeftijd of gezondheid in aanmerking komen voor de vaccinatie, blijkt de prik het slechtst te werken. Ook is de werking van het vaccin in eerdere onderzoeken te positief neergezet. Dat stellen RIVM-directeur Roel Coutinho en viroloog Ab Osterhaus in het Vara-programma Zembla.

"Je wilt het vaccin gebruiken voor mensen die oud en ongezond zijn", zegt Coutinho. "Maar juist bij die groep werkt het vaccin het minst." Deskundigen weten volgens het programma al langer dat het vaccin niet goed werkt. Het is nooit bewezen dat na het vaccineren het aantal sterfgevallen van griep lager werd.

"Het is eigenlijk logisch waarom het vaccin niet werkt. Het heeft een goed afweersysteem nodig en die hebben oude of zieke mensen niet", zegt Zembla-woordvoerder Sander Rietveld. "De werking van het vaccin is overdreven."

Ondanks dat de prik niet goed werkt, heeft het vooralsnog geen consequenties voor het griepbeleid gehad. Het aantal mensen dat in aanmerking kwam voor de prik ging juist omhoog op advies van de Gezondheidsraad. De leeftijdsgrens waarop mensen de gratis prik tegen de wintergriep kunnen halen, ging van 65 naar 60 jaar.

Zembla wordt zaterdagavond uitgezonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden