Griep vormt vooral maatschappelijk probleem

Een drukbezocht strand van Gijon in Noord-Spanje. Nederlanders lopen de Mexicaanse griep het vaakst op in Spanje. Dat land heeft Groot-Brittannië ingehaald. Ook in Griekenland raken veel reizigers besmet, aldus het RIVM gisteren. In de eerste fase werden alleen mensen ziek die in Mexico of de VS waren geweest. (FOTO EPA ) Beeld EPA
Een drukbezocht strand van Gijon in Noord-Spanje. Nederlanders lopen de Mexicaanse griep het vaakst op in Spanje. Dat land heeft Groot-Brittannië ingehaald. Ook in Griekenland raken veel reizigers besmet, aldus het RIVM gisteren. In de eerste fase werden alleen mensen ziek die in Mexico of de VS waren geweest. (FOTO EPA )Beeld EPA

De Mexicaanse griep geldt meer en meer als ’gewoon’, maar lijkt nog steeds een maatschappelijk probleem te gaan veroorzaken.

Deskundigen gaan de Mexicaanse griep meer als gewone griep beschouwen. „Voor de individuele patiënt is hij in elk geval niet gevaarlijker”, zegt de Leidse hoogleraar infectieziekten Jaap van Dissel. „Alleen zal het nieuwe virus veel meer mensen ziek maken dan anders, misschien een kwart van de bevolking. Dat komt doordat we er nog nauwelijks weerstand tegen hebben. De griep wordt daardoor vooral een maatschappelijk probleem.”

De hoogleraar was gisteren een van de sprekers op een persbijeenkomst bij het RIVM. Als hoofd van een commissie van het RIVM en de Gezondheidsraad presenteerde hij een wetenschappelijk rapport waarin de voors en tegens van de virusremmer Tamiflu werden afgewogen. De conclusie: wie Mexicaanse griep heeft en niet tot een risicogroep behoort, ondervindt van de pillen waarschijnlijk meer hinder dan nut.

Zo’n 60 tot 70 procent van de complicaties treedt op bij risicogroepen, niet bij de verder gezonde jongeren die bijvoorbeeld besmet van vakantie uit Spanje terugkeren. „De kans op complicaties ligt bij verder gezonde patiënten heel laag, op ongeveer 1 procent”, licht Van Dissel toe. „Met Tamiflu kun je het risico terugbrengen tot 0,5 procent. Maar dat betekent in de praktijk dat je 200 personen moet behandelen om slechts één complicatie te voorkomen.”

Van die 200 behandelde personen zullen er zo’n 40 last krijgen van allerlei bijwerkingen (misselijkheid, braken, duizelingen). En misschien komen er nog ernstiger bijwerkingen aan het licht als er grotere groepen patiënten worden behandeld.

„We verbieden Tamiflu voor niemand”, relativeert Van Dissel. „Artsen moeten ook zeker niet de strijd met hun patiënten aangaan. Neemt iemand die bijwerkingen voor lief, prima. Maar we vragen wel om een nuchtere afweging. Ouders in Groot-Brittannië hebben de behandeling van hun kind niet voor niets stopgezet omdat ze het middel ernstiger vonden dan de kwaal.”

De Britten tellen tot nu toe zo’n 150.000 patiënten. Daarvan zijn slechts 36 aan de griep overleden. Dat geeft volgens Van Dissel aan dat de uitbraak van een heel andere orde is dan de dodelijke vogelgriep waar jarenlang voor is gewaarschuwd.

Voor de Duitse longarts en SPDparlementariër Wolfgang Wodarg is het daarom helder: met de aanschaf van peperdure virusremmers en vaccins (alleen al de vaccins kosten de Nederlandse staat 200 tot 250 miljoen euro) heeft de politiek te heftig gereageerd op deze ’flutramp’. En dat komt, meent hij, doordat politici in de greep zijn van de farmaceutische industrie. „Iedereen heeft zo zijn waarheid”, reageert Van Dissel. „Maar die griep wordt hoe dan ook een maatschappelijk probleem, al valt de persoonlijke last dan mee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden