recept
Griep? Pureer een struik broccoli
Er kwam bezoek met een 'versterkend', verrassend lekker soepje: licht, fluwelig, vol smaak. Géén peper, desnoods alleen nog zuinig wat zout in de kom strooien.
Het bezoek had ook nog een perfect liflafje bij zich. Echt een feestje voor in de lappenmand. De recepten kreeg ik erbij. Leg voor de soep de roosjes broccoli in een vergiet. Schil de 'stam' en snijd hem in stukjes, ongeveer ter grootte van de steeltjes van de roosjes. Schil de plakjes gemberwortel. Halveer de teen of tenen knoflook als ze groot zijn.
Doe alle stukjes (liefst biologische) groente in een pan, hussel er een écht klein beetje grof zout door (tel bij wijze van spreken de korrels) en laat de groenten een kwartier zo staan. Hussel zo nu en dan, zodat het weinige zout (dat langzaam oplost in de sappen die de stukjes groente loslaten) goed verdeeld wordt. Giet het kokende water erover, zet de pan op hoog vuur tot het water weer kookt. Houd de soep een kwartier tegen de kook aan. Voeg dan de broccoliroosjes toe, laat ze 1 à 2 minuten meekoken en pureer de soep (het handigste is in dit geval de staafmixer).
Roer er de gehakte stemgember plus aanhangende siroop door en schep de soep in kommen. Strooi er desgewenst al dan niet gehakte pijnboompitten of blanke amandelen over. Als gehakte stemgember en nootjes niet gewaardeerd worden door een schorre keel, pureer ze dan mee en versier de soep bijvoorbeeld met nog een paar druppels gembersiroop of heel fijn gehakte bieslook.
Voor het zilte en tegelijkertijd zoete liflafje: Blaker de gele paprika's, stop ze in een plastic zak en laat ze daarin een kwartier stomen. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in sliertjes. Meng die met de andere ingrediënten en laat dit mengsel een paar uur marineren. Eet het met licht geroosterde witte boterhammetjes.
Ingrediënten voor het soepje
struik broccoli (ca 500 g), de roosjes afgesneden
3 cm verse, dikke gemberwortel, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
1 dikke prei, het wit en lichtgroen, in plakjes
2 à 3 tenen knoflook, of naar smaak, gepeld
lepeltje grof zeezout
ca 5 dl kokend water
2 eetlepels gehakte stemgember plus aanhangende siroop
desgewenst pijnboompitten of amandelen, grof gehakt
Ingrediënten voor het liflafje:
3 gele paprika's
blikje ansjovisfilets met kappertjes op olijfolie
2 à 3 theelepels balsamicoazijn
half handje gewelde sultana's
Meer recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter zijn hier te vinden.