Griekse wijn krijgt meer niveau

Griekenland werd onlangs te kijk gezet als enige leerling uit de klas die is blijven zitten, met iets te zware onvoldoendes op het Emu-rapport. Andere landen hebben het door hun compensatiepunten nog net weten te redden. Op wijngebied heeft Griekenland de aansluiting met de rest van Europa beter weten te realiseren. Toch staan Griekse wijnen bij de liefhebbers niet in het brandpunt van de belangstelling. Niemand laat zich erop voorstaan dat hij een Griekse wijn drinkt; veel flessen vinden hun weg naar de tafels van de Griekse horeca, en niet direct naar particulieren.

Eén ding is zeker: de Grieken hebben de promotie van hun wijnen schromelijk verwaarloosd. Want in de wijnkelders zijn inmiddels wel degelijk verbeteringen doorgevoerd. In de wijngaarden zijn bovendien op vrij grote schaal westerse, bekende druivenrassen aangeplant. Maar gelukkig is ook voor de eigen Griekse druiven nog een grote plaats ingeruimd. Ook hiermee kunnen goede wijnen worden gemaakt, als het proces van wijnmaken maar op een moderne manier wordt uitgevoerd. In het verleden kwamen de wijnen vaak in contact met zuurstof, waardoor sherry-achtige, geoxideerde wijnen ontstonden. Tegenwoordig zorgen de vooral op Franse leest geschoeide vinificatiemethodes voor wijnen die mooi fruit hebben en - in het geval van de rode wijnen - mooie zachte tannines. Hoewel wijnen op basis van Griekse druiven het meest origineel zijn, komen die op basis van Franse druiven bij ons wat vertrouwder over. Toch is het beslist de moeite waard om eens een wijn te proeven op basis van de moschophilero of de roditis (wit), de mavrodaphne of de xynomavro (rood). Het gebruikte druivenras staat als regel ook op de fles vermeld, maar etiketten met uitsluitend Griekse letters kunnen wel eens moeilijk te ontcijferen zijn. Geen reden om de wijnen links te laten liggen.

Kourtaki, Vin de Pays de Thebes LFE, ¿6,95

In vele opzichten zien we een sterke Franse invloed bij de Griekse wijnbouw. Waar etiketten zijn voorzien van niet-Griekse teksten, daar worden Franse gehanteerd. De hele regelgeving is getransplanteerd - ook Griekenland is lid van de Unie die vanuit de Brusselse bureaucratie wordt bestuurd, en zo kan het gebeuren dat we ook hier 'Vin de Pays', landwijn, tegenkomen. Net als in Frankrijk is daar direct ook de naam van een bepaalde, in regels omschreven regio aan gekoppeld. De Vin de Pays de Thebe is afkomstig van de regio direct ten noordwesten van hoofdstad Athene. Kourtaki, een groot bedrijf met wijngaarden door heel Griekenland, maakt hier een wijn van lokale druivenrassen, met wat appel, een frisse smaak, aardige bloemigheid, een aangenaam zuur en een goede balans. Van het eiland Kreta komt een vergelijkbaar lekkere wijn, heel open, met bloemen, appel en peer in de geur, met in de smaak wat rinsheid (Vin de Pays de Crète).

Château Julia, Vin blanc de Pays de Drame 1995 Aridjis, ¿24,50

Het noordelijke deel van Griekenland is het meest geschikt voor het maken van witte wijnen. Niet alleen is het in het noorden wat minder heet, de bergen zijn er ook iets hoger, en dat geeft altijd nog wat extra afkoeling. Rond de plaats Drama, niet ver van de grens met Bulgarije, wordt een landwijn gemaakt met dezelfde naam: Vin de Pays de Drame. We bevinden ons hier in Thracië, een van de minst ontwikkelde delen van Griekenland. De hele uitstraling van de wijn is ook weer heel Frans, en niet alleen door het gebruik van de termen 'Château' of 'Vin de Pays'. Het is vooral de wijn zelf, die heel Frans van stijl is. Hij heeft wel een heel eigen karakter, met een mooie volheid en kracht, soepel en niet beendroog, met frisse zuren, vooral overtuigend door de combinatie van volheid en sap, appel en peer.

Château Carras, C0tes de Meliton 1994 Aridjis, ¿15,95

De Griekse reder John Carras besloot in de loop van de jaren zestig dat het tijd werd voor de productie van Griekse wijnen van enig niveau. Geld speelde geen rol. Hij creëerde het Domaine Carras, een wijndomein van 400 ha, direct aan de kust bij Thessaloniki. Er werden zowel inheemse, Griekse druiven geplant als uit Frankrijk afkomstige, bekende rassen. Dat was hier nooit eerder op enige schaal gebeurd, dus er moest eerst enige ervaring mee worden opgedaan. Na enkele jaren waren de conclusies duidelijk: de Franse rassen deden het goed op de koelere, noordoostelijke hellingen. De Griekse rassen gedijden perfect op de warmere zuidwestelijke hellingen. Uiteindelijk werden zeven Franse en vier Griekse rassen uitverkoren om op grotere schaal te worden aangeplant. De opbrengsten worden hier laag gehouden, en de kwaliteit van de wijnen is onberispelijk. Inmiddels heeft men zelfs het recht op appellation contr0lée gekregen, die in feite alleen voor dit domein geldt: C0tes de Meliton. Deze rode wijn is heel zwoel en romig van karakter, mooi sap, heel zachte tannines, aangenaam hout, een wijn met lengte en een onweerstaanbaar zuidelijk karakter.

Tstantalis, Moscatos de Limnos Baarsma, ¿12,-

Misschien zijn zoete Griekse wijnen bij ons nog wel het bekendst. Zoete Samos geniet van oudsher enige populariteit. Het is een wijn op basis van muskaatdruiven, en die worden voor nog meer zoete wijnen gebruikt. In het warme klimaat kunnen ze veel rijkdom krijgen, zodat er bij de gisting lekker wat suiker overblijft. Op de Peloponnesos, bij Patras, wordt een zoete muskaatwijn gemaakt die wat weg heeft van een zoete Madeira, Muscat de Patras. De zoete wijn van het eiland Samos heeft een enigszins vergelijkbaar karakter. Van Lemnos, een noordelijker gelegen eiland, onder de kust van Thessaloniki, komt een zoete muskaatwijn waarbij het accent meer op het fruit ligt, in de stijl van een Muscat de Beaumes de Venise. Deze wijn heeft zuiver muscaat in de geur, hij is flink zoet, en moet het niet hebben van zijn subtiliteit, maar als zoet muscaat is het prima, heel druivig en sappig. Een wijn die geschikt is voor een zoet nagerecht met fruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden