Opinie

Griekse, Spaanse en Franse problemen doen zich ook hier voor

Beeld Thinkstock

De ontwikkelingen rond de schuldencrisis gaan snel, zeer snel. Het is nog geen twaalf maanden geleden dat het kabinet Nederland profileerde als de strengste onder de preciezen in Europa. Maar hoe lang kan dat nog worden volgehouden?

In de Nederlandse politiek wordt met afgrijzen gekeken naar landen als Griekenland, Spanje en Frankrijk. De Griekse kiezer heeft het onmogelijk gemaakt een regering te vormen die in staat is een faillissement van het land te voorkomen. In Spanje woekert de vastgoedbubbel maar voort en de Fransen kozen, hoe dom, een president die niet op voorhand de zegeningen van de Europese begrotingsdiscipline aanvaardt.

Alle drie de voorbeelden kunnen inmiddels ook op Nederland van toepassing verklaard worden. Net als in Griekenland dreigt er hier na 12 september een politieke patstelling te ontstaan tussen het kamp dat zich wil houden aan het Europees stabiliteitspact en het kamp dat het wat minder nauw wenst te nemen met de afspraken. De vastgoedballon in Nederland is net zo gevuld als de Spaanse ballon, zeker als ook de kantorenmarkt er bij betrokken wordt. En Hollande heeft in Nederland vele navolgers: van de SP, via de PvdA tot de PVV.

Grieks Nederland. Het is niet al te waarschijnlijk dat er na de verkiezingen een coalitie zal komen die daadwerkelijk kan beginnen met werken aan een lager financieringstekort. Als de voortekenen niet bedriegen wacht een aantal van de partijen die het parlementaire begrotingsakkoord ondertekenden, een electorale afstraffing, vooral GroenLinks en het CDA. Met dat akkoord is kostbare tijd gewonnen, maar toch echt niet veel meer dan tijd. De inhoud van het akkoord is geen voorbode dat de vijf partijen ook na de verkiezingen een coalitie willen vormen, laat staan dat de kiezer daarvoor de ruimte zal bieden.

Spaans Nederland. Een kwart van de leningen die banken hebben uitstaan in Nederlands commercieel vastgoed, is aanmerkelijk minder waard dan het onderpand, meldde De Nederlandsche Bank eind vorige week. Het gemiddelde vermogen van huishoudens nam in twee jaar tijd af met maar liefst 20.000 euro, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. De dalende huizenprijzen zijn de reden. Het aantal mensen met een hypotheek die niet meer wordt gedekt door de waarde van het onderpand, neemt snel toe.

In het parlementaire begrotingsakkoord wordt alleen wat gedaan aan de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken. Hoezo nemen wij dergelijk zaken serieuzer dan Spanjaarden?

Frans Nederland. De Hollandes in dit land zitten bij de PvdA, maar vooral bij de SP en de PVV. Wie kan uitsluiten dat deze drie partijen niet uiteindelijk gedrieën een meerderheid in de Kamer krijgen op 12 september? Maar anders dan in Frankrijk zal deze overwinning niet tot een regering leiden. Het maakt de onzekerheid over het Nederlandse begrotingsbeleid alleen maar een stukje groter.

Het niet aanpakken van grote problemen en onregeerbaarheid van het land komen niet alleen in het zuiden van Europa voor. Dat financiële markten desondanks Nederland een betrouwbaar en kredietwaardig land blijven vinden is vooral een gelukje bij een ongeluk, dat in september zo maar verdwenen kan zijn.

Lex Oomkes.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden