Griekse schuld mag hoger dan afgesproken

Eurolanden en IMF maken weg vrij voor uitkeren 30 miljard euro

GIJS MOES | BRUSSEL

De Griekse staatsschuld mag in 2020 hoger uitkomen dan eerder afgesproken. Dat bespraken de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds gisteravond laat in Brussel. Als het akkoord rond is, komt de weg vrij voor het uitkeren van meer dan dertig miljard euro aan eerder toegezegde leningen.

De ministers van financiën van de eurolanden waren ruim tien uur in overleg. "We zullen een oplossing vinden, ik ben optimistisch", zei de Duitse minister Schäuble.

Het kwijtschelden van Griekse schulden bleef lange tijd een struikelblok. Voor het IMF was dat noodzakelijk om de schuld terug te brengen tot 120 procent van het bruto nationaal product, zoals afgesproken. Daarom drong het IMF aan op kwijtschelding van schulden ter waarde van 20 procent van het bnp.

Maar kwijtschelding is taboe voor Duitsland, Nederland en veel andere landen. Zij wilden geen miljardenverliezen nemen op hun leningen, ook al kon het IMF voorrekenen dat het zonder zo'n ingreep nooit lukt. Directeur Teulings van het CPB pleitte zondag ook voor kwijtschelding.

De Griekse staatsschuld stijgt volgend jaar naar 190 procent van het bruto nationaal product, een onhoudbaar niveau. Nu is afgesproken dat de schuld in 2020 op maximaal 124 procent moet uitkomen. De economie is de afgelopen flink gekrompen door alle harde bezuinigingen.

De oplossing wordt nu gezocht in een combinatie van technische maatregelen. De rente die Griekenland betaalt op de schulden kan omlaag. Daarnaast kunnen de Grieken later beginnen met het terugbetalen van hun leningen. Ook het opkopen van staatsleningen door Griekse banken, met een forse korting, helpt de schuld te verlichten.

Deze maatregelen zullen de eurolanden en het IMF geld kosten, maar niet zoveel als een forse kwijtschelding. De eurolanden en het IMF hebben de Grieken in twee reddingsoperaties in totaal 240 miljard euro geleend.

Als ook de nationale parlementen instemmen met de maatregelen, kan Athene weer geld tegemoet zien. Daar is het al maanden wachten op 31,5 miljard euro aan eerder toegezegde leningen. Samen met andere betalingen waarvan de termijn al verstreken is, zou de totale som op meer dan veertig miljard euro uitkomen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden