Griekse regering geeft snackbars, hotels en disco's ruim baan

Kretenzers zien toeristen graag komen, maar vrezen voor de ongerepte kust. WNF verzamelt 100.000 protesthandtekeningen.

CHERSONISSOS - Giorgos (33) steekt een sigaret op voor horlogewinkel Glam, in het centrum van het dorp Chersonissos op het Griekse eiland Kreta. Hij kijkt gepijnigd na de vraag of het een goed idee is om de toeristische ontwikkeling van de Griekse kust makkelijker te maken, zoals de Griekse regering onlangs heeft voorgesteld. "Het zorgt natuurlijk voor banen, geld en infrastructuur. En dat hebben we hier hard nodig. Maar in juli en augustus is het hier niet leuk meer, zo druk. En voor die ontwikkeling moet je een deel van de natuur vernietigen."

In Chersonissos reageren ze verdeeld op een wetsvoorstel van de regering in Athene om de huidige strenge bouwrestricties voor de 15.000 kilometer Griekse kust te versoepelen. Dit is een van de meest toeristisch ontwikkelde plaatsen aan de Griekse kust. De afgelopen decennia is het voormalige vissersdorp veranderd in een aaneenschakeling van hotels, appartementencomplexen en uitgaansgelegenheden. In Nederland werd het dorp bekend dankzij de realityserie 'Oh Oh Cherso', waarin een groep jongeren al zuipend en feestend gevolgd werd.

Veel Grieken zijn bang dat meer plaatsen aan de Griekse kust worden zoals Chersonissos - volgebouwd, lawaaiig en zonder ruimte voor natuur. In het wetsvoorstel verdwijnen ook de beperkingen op het aantal strandstoelen, parasols en bars; daarnaast mag entree geheven worden. Ook kunnen hotels clandestien aangelegde bouwwerken zoals hekken en zwembaden aan de kust onder voorwaarden legaliseren door het betalen van een boete.

'Het economische belang van de kustgebieden is heel groot en de enorme mogelijkheden voor economische groei moeten worden ontsloten', schreef het ministerie van financiën in een toelichting.

De publicatie van het wetsvoorstel leidde meteen tot grote verontwaardiging bij milieuorganisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Maar ook parlementariërs van de regeringscoalitie en een minister maakten zich kwaad. Online petities kregen razendsnel duizenden handtekeningen, handig gebruikmakend van horrorfoto's van kilometers lange en torenhoge appartementencomplexen aan de overontwikkelde Spaanse kust. In vergelijking daarmee is de Griekse kust, ook in plaatsen als Chersonissos, tamelijk ongerept. Hoogbouw tref je er niet aan.

Het ministerie vindt de ophef overdreven. "We willen alleen maar de hele kust en zijn bestemming op een consistente manier in kaart brengen. Dat is tot nu toe nooit gebeurd", zegt Avraam Gounaris, secretaris-generaal voor publiek bezit. "De kust moet ontwikkeld worden, zeker, maar niet op een anarchistische manier." Onlangs sprak hij met het WNF, dat 100.000 handtekeningen van tegenstanders kwam overhandigen.

Hij kon Theodota Nantsou, directeur milieubeleid bij de organisatie, niet overtuigen. "Het ministerie ziet de kust uitsluitend als een financieel goed", zegt ze. "Je kunt niet zomaar een foto nemen van de kust en op basis daarvan de bestemming en ontwikkeling bepalen. Het milieu verandert voortdurend. En Europese regels schrijven voor dat je van tevoren de milieueffecten toetst, niet achteraf." Ze vermoedt dat het echte doel is de toerisme-industrie ruim baan te geven. Gounaris verzekert dat hij de komende tijd in gesprek zal blijven met belangengroepen om het wetsvoorstel te verbeteren.

In Chersonissos komt het seizoen inmiddels op gang. Nederlanders halen hun kroketten en frikandellen bij snackbar Friet van Piet om daarna te feesten bij 't Hof van Holland.

Tasos Kalokyris (77), eigenaar van een koffie- en ijszaak even verderop, kan het niet druk genoeg zijn. Verdere ontwikkeling van de kust is voor hem geen probleem. "Meer toeristen betekent meer klanten, werk en geld. Laat ze maar komen." Om daarna vol liefde te vertellen over zijn Kreta, het mooiste eiland ter wereld. Met ook idyllische stukken kust. Moeilijk bereikbaar, stil en ongerept.

Nog wel.

Koninklijke aanlegsteiger

Inmiddels hebben ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima te maken met weerstand tegen het gebruiken van de kust voor privé-doeleinden. Oppositiepartij Syriza heeft in het Griekse parlement vragen gesteld over de aanlegsteiger die ze bij hun vakantiehuis op de Peloponnesus hebben laten aanleggen. Daarvoor hebben drie ministers in een noodprocedure toestemming verleend. Buurtbewoners zijn bang dat meer eigenaren van villa's in de omgeving zich openbare kust zullen toe-eigenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden