Griekse plannen voldoen nog niet

Europese argwaan over gesprekken Athene met Moskou over voordelig gas en opheffen landbouwboycot

Hoeveel deadlines kan een mens verdragen? In de Griekse kwestie volgt ook nu weer het ene crisisberaad op het andere en worden data voor het doorhakken van knopen vastgesteld en verschoven. "We zijn er nog niet", zei een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren over het overleg met Athene.

Alles draait om de voorstellen waarmee de Griekse regering de geldschieters tevreden moet stemmen. Komt die goedkeuring er niet, dan blijven nieuwe noodleningen uit en dreigt Griekenland snel in betalingsnood te komen. Via een domino-effect zou dat kunnen leiden tot een chaotisch vertrek uit de eurozone.

Die Atheense hervormingslijst, die vrijdag werd ingeleverd, werd door de bewakers van het lopende kredietprogramma als incompleet en te vaag afgeserveerd. De afgelopen drie dagen is bijna onafgebroken op technisch niveau overlegd. De Duitse bondskanselier Merkel, op bezoek in Helsinki, zei niet verbaasd te zijn dat de gesprekken over Griekse hervormingen zo stroperig verlopen. Dat is al jaren zo, verzuchtte ze.

De uitgelekte voorstellen van Athene bestaan enerzijds uit pijnlijke concessies van de regering-Tsipras. Zo handhaaft Athene de gehate onroerendgoedbelasting van de vorige regering. De radicaal-linkse Syriza-partij van Tsipras wilde die algemene belasting vervangen door een taks die alleen de rijke Grieken zou treffen. Verder zou ook het privatiseringsprogramma van de vorige regering grotendeels doorgaan, inclusief de haven van Piraeus.

Maar premier Tsipras stelt ook grenzen. Zo wil hij de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel voor een groot deel vrijwaren van de hervormingen die door de geldschieters zijn geëist. De regering weigert de doorsnee Griek verder te belasten en zet vooral in op het innen van achterstallige belastingen en het aanpakken van fraude en (sigaretten)smokkel. Dergelijke voornemens stuiten op scepsis van de geldschieters vanwege de onzekere opbrengst ervan. Volgens Athene leveren de voorstellen dit jaar zo'n 3 miljard euro op.

In een toespraak tot het Griekse parlement trok Tsipras gisteravond ouderwets fel van leer tegen het saneringsbeleid van de voorbije jaren. Dat is 'mislukt' en 'geschiedenis', zei hij, al wierp Tsipras deze keer niet de gebruikelijke verwijten aan de 'trojka'-instituties in de strijd.

Morgen volgt een telefonische vergadering van de 'euro-werkgroep', ambtenaren uit de eurolanden die de bijeenkomsten van de eurogroep voorbereiden. Als die voldoende basis ziet in de Griekse voorstellen, komen de ministers van financiën mogelijk volgende week bijeen om een leningvoorschot aan Athene te bespreken. Dat zou wel eens op het nippertje kunnen zijn, want de Grieken moeten die woensdag bijna een half miljard euro terugbetalen aan het IMF.

Intussen kijkt Europa met argwaan toe hoe Griekenland zich opstelt tegenover Rusland. Volgende week gaat Tsipras naar Moskou. Gisteren was zijn energieminister Lafazanis daar al. Hij behoort tot de meest radicale vleugel van Syriza.

Met staatsgasbedrijf Gazprom zou Lafazanis gesproken hebben over een korting op de gasprijs. Ook zou Athene streven naar een uitzondering op de Russische boycot van landbouwproducten uit de EU, een vergelding voor de sancties wegens Oekraïne. Het laat zich raden dat de andere EU-landen op hun achterste benen zullen staan als de Grieken het Kremlin in staat stellen op zo'n manier een wig te drijven in Europa.

Griekse bedrijven ontduiken belasting via Nederland

Griekse bedrijven die belasting ontduiken via Nederland kunnen door Athene zelf worden aangepakt. Doorgaans maken die bedrijven misbruik van Europese regels om het betalen van dubbele belastingen te voorkomen. Griekenland kan informatie opvragen bij andere EU-landen, zoals Nederland, en zo nodig maatregelen treffen. Dat laat staatssecretaris Wiebes van financiën weten in reactie op een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Volgens SOMO helpt Nederland bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma's in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied,aldus SOMO. Wiebes laat weten dat rentes die vanuit een ander EU-land naar Nederland vloeien in ons land niet worden belast op basis van een Europese richtlijn die betaling van dubbele belasting moet voorkomen. Bij een vermoeden van misbruik zal Nederland alle informatie geven die nodig is om het misbruik tegen te gaan, aldus Wiebes. Volgens SOMO liep Athene de afgelopen twee jaar zeker 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door fraude van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. De multinational sluisde de rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via Nederland weg naar Barbados.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden