Griekse parlement stemt 'na stevig debat' in met steunplan

Het Griekse parlement stemde na een stevig debat in met het plan dat de regering van premier Alexis Tsipras sloot. Beeld EPA
Het Griekse parlement stemde na een stevig debat in met het plan dat de regering van premier Alexis Tsipras sloot.Beeld EPA

Het Griekse parlement heeft zojuist ingestemd met het principeakkoord over noodsteun dat de regering van premier Alexis Tsipras heeft gesloten met de internationale geldschieters.

Een meerderheid van de parlementsleden stemde vanochtend, na een stevig debat, in met het plan. Griekenland kan, uitgesmeerd over drie jaar, ongeveer 86 miljard euro tegemoet zien.

Bezuinigingen en hervormingen
In ruil daarvoor moet Griekenland onder meer zijn overheidsfinanciën op orde brengen. Volgend jaar moet een klein overschot ontstaat op de begroting, exclusief de uitgaven aan rente op de staatsschuld. Dat overschot zou vanaf 2018 moeten groeien naar 3,5 procent. Verder gaan het belastingstelsel, waarbij ook corruptie hard zal worden aangepakt, en het pensioenstelsel op de schop.

Ook de banksector moet worden gestut. De arbeidsmarkt moet flink worden hervormd, terwijl ook op andere markten, zoals de energiemarkt, maatregelen genomen moeten worden.

Ook zullen behoorlijk wat privatiseringen geld in het laatje moeten brengen.

Intentieovereenkomst
Dinsdag wist Griekenland al een akkoord te bereiken met de internationale geldschieters over de nieuwe miljardenlening. In het debat van vandaag moest premier Alexis Tsipras het akkoord door het parlement zien te loodsen. Dat lukte, al kreeg hij tijdens het debat van leden van zijn eigen Syriza-partij felle kritiek te verduren, omdat hij volgens hen voor de eisen van de kredietverschaffers door de knieën is gegaan.

Sinds half juli onderhandelde de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun. Nadat begin juli Griekenland en de andere eurolanden bijna frontaal botsten, verliepen de gesprekken van de afgelopen weken tussen de Griekse onderhandelaars en experts van de geldschieters voorspoedig. Dinsdag leidde dat tot een principeakkoord.

Eurogroep
Nu ook het Griekse parlement akkoord is gegaan, is het de beurt aan de eurogroep om te praten over het akkoord. Dat gebeurt vandaag.

Uiteindelijk buigen ook de nationale parlementen van de andere eurolanden zich nog over het steunpakket. In elk euroland gelden weer andere procedures rondom leningen uit het ESM. In sommige landen kan de regering groen licht geven, in andere landen stemt het parlement over de lening.

Het Griekse parlement. Beeld ap
Het Griekse parlement.Beeld ap

Nederland
Het kabinet staat achter de steun aan Griekenland, maar houdt voor een definitieve instemming nog wel een aantal slagen om de arm. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van financiën aan de Tweede Kamer.

Zo moeten de Grieken het privatiseringsprogramma versnellen en vindt het kabinet het cruciaal dat ook het Internationaal Monetair Fonds inhoudelijk en financieel betrokken blijft bij de steun voor de Grieken.

Het nieuwe steunpakket heeft voor de Nederlandse begroting geen directe gevolgen. Nederland heeft eerder al 4,6 miljard euro in het Europese noodfonds ESM gestort en van daaruit komen nu de leningen voor Athene. Ook de garanties aan het ESM zijn eerder al in de Nederlandse begroting opgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden