Griekse krimp vergroot schuldprobleem

Economie in derde kwartaal 7,2 procent kleiner Kwart Grieken werkloos

GIJS MOES | BRUSSEL

De Griekse economie is sinds 2009 al met een vijfde gekrompen. In het derde kwartaal daalde het bruto nationaal product opnieuw, deze keer met 7,2 procent. Daarmee kromp de economie bijna een procent meer dan in de periode daarvoor, zo meldde het Griekse statistiekbureau.

De krimp is slecht nieuws voor de Grieken, van wie inmiddels één op de vier werkloos is. De nieuwe bezuinigingen van premier Samaras zullen de vooruitzichten voorlopig alleen maar slechter maken.

Maar ook voor de staatsschuld pakt de economische neergang slecht uit, want die neemt in verhouding toe. De schuld stijgt naar verwachting tot rond de 190 procent van het bruto nationaal product in 2014, meer dan drie maal zo hoog als volgens de Europese afspraken is toegestaan.

De staatsschuld moet omlaag, zo hebben de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met Griekenland afgesproken. Maar de twee crediteurs van Athene zijn het oneens over de manier waarop en het tempo waarin de schuld moet worden verminderd.

Volgens de eurolanden kunnen de Grieken wel twee jaar extra krijgen, zodat de schuld in 2022 onder de 120 procent komt. De meeste eurolanden zijn ook bereid Griekenland een iets lagere rente in rekening te brengen op lopende leningen.

Maar IMF-topvrouw Christine Lagarde houdt vast aan de afspraak dat Griekenland de schuld in 2020 onder controle moet hebben. Dat lukt alleen als de eurolanden Griekse schulden kwijtschelden. Eerder hebben banken en andere particuliere financiers fors op die schulden afgeschreven.

Lagarde zinspeelde tijdens een bezoek aan Maleisië opnieuw op het kwijtschelden van Griekse staatsschuld: "Wij verwachten een echte oplossing, geen snelle oplossing".

De eurolanden willen echter niets weten van het kwijtschelden van staatsleningen. De Duitse minister van financiën Schäuble heeft zelfs gezegd dat dat ongrondwettelijk zou zijn. Ook Nederland is daar fel tegen.

Minister Dijsselbloem (financiën) heeft deze week in Brussel wel gezegd dat Nederland geld kwijt zal zijn aan de Griekse redding: "Er is een heel groot risico dat Griekenland ons nog geld gaat kosten". Zijn voorganger De Jager hield steeds vol dat dit voorkomen moest worden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden