Griekse kofta

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje:

Knorr Wereldgerecht Griekse Kofta

Rijstmix: Rijst 99%, rode paprika, zeewier.

Sausmix: Tomaat 26%, maïszetmeel, zout, aroma (bevat tarwe, gerst), suiker, ui, komijn, tijm, laurierblad, oregano, gistextract, zwarte peper, olijfolie, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, kaneel, maltodextrine, citroensap.

Kruidenmix: Paneermeel (tarwebloem, gist, zout), ui, zout, aroma, gistextract, knoflook, komijn, palmvet, kaliumchloride, olijfolie.

Zelf toevoegen: 350 g gehakt, 400 g (blik)tomaten, 1 courgette, 1 eetl olijfolie, 200 ml water, margarine.

Zou je een alternatief kunnen bedenken voor de Kofta van Knorr Wereldgerechten?, mailde een lezeres. "Die vinden wij zo ontzettend lekker, en ik zou het graag zelf maken, maar het wordt zonder de juiste kruiden vast niet lekker. Zou je wel ingrediënten willen gebruiken die ook buiten Amsterdam ('in de provincie', zoals Amsterdammers zo minachtend kunnen zeggen) te krijgen zijn? In mijn woonplaats zijn helaas geen Turkse of Marokkaanse winkels."

Oeps. Ik woon in de hoofdstad en hoewel ik me bij mijn weten niet bewust aan dergelijk dedain schuldig maak, is het wel een feit dat Amsterdamse lekkerbekken, of eigenlijk randstedelingen in het algemeen, nu eenmaal schromelijk verwend zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld op loopafstand behalve drie reguliere supermarkten ook verschillende detailhandels, natuurwinkels, delicatessenzaken, Turkse groentesupers en een geweldige Marokkaanse specerijenwinkel. Oh, en drie dagmarkten. Een groot goed, je gunt het werkelijk iedereen. Maar ja. Daarom doe ik mijn best om recepten zo universeel mogelijk te houden, met ingrediënten die bij de gemiddelde grootgrutter te krijgen zijn, al kan dat per vestiging natuurlijk verschillen.

En dan meteen door naar het volgende misverstand. Kofta is helemaal geen Grieks woord. Het wordt weliswaar op allerlei plaatsen, van het Midden-Oosten tot India, gebruikt voor balletjes, en het lijkt ook sprekend op het Turkse 'köfte', maar in het Grieks heten ballen 'keftedes'. Laat het maar aan Hollandse pakjesmakers over om de verwarring compleet te maken door de boel om te toveren in een soort polderwokgerecht. Maar ik ben in een tolerante bui dus ach, waarom ook niet? Dit is mijn doe-het-zelfversie van on-Griekse balletjes in tomatensaus.

Zelf Griekse kofta maken?

Nodig voor 4 personen:

Ballen: 350 g rundergehakt, 1 ui, 1 eidooier, 1 eetl komijnpoeder, 1 eetl gedroogde oregano, snufje kaneel, 1 beschuitje, ¿ bosje platte peterselie, 1-2 eetl bloem, zout en peper uit de molen

Tomatensaus: 1 blik gepelde tomaten (400 g), 1 courgette, 1 ui, 2 knoflooktenen, wat gedroogde chilivlokken (molentje), ¿ eetl komijnpoeder, ¿ eetl gedroogde oregano, snufje kaneel, ¿ bosje platte peterselie, scheut olijfolie

Ballen: Maal ui en peterselie (zonder taaie stelen) in de keukenmachine fijn. Voeg gehakt, eidooier, beschuit, komijn, oregano, kaneel, zout en peper toe en maal tot een geheel. Kneed nog even goed door met de hand. Draai er ± 12 pingpongballetjes van. Rol ze heel lichtjes door wat bloem. Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en bak de ballen op hoog vuur al omrollend aan in een minuut of 3-4. Schep op een bord.

Saus: Fruit in dezelfde pan op laag vuur de fijngehakte ui zachtjes met de knoflook en chilivlokken. Snij intussen de courgette in kleine stukjes. Fruit een paar minuten mee. Pureer de tomaten even met de staafmixer en voeg toe, plus gehakte peterselie, oregano, kaneel, zout en peper. Breng aan de kook, doe de ballen er weer bij en laat onder een deksel op laag vuur in ± 25 minuten gaar sudderen.

Lekker met rijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden