Griekse keuze verzwakt positie van Merkel

ANTOINE VERBIJ

De reacties in Duitsland op het 'nee' van de Grieken voorzien een verzwakking van Merkels voorhoederol in Europa. De Duitse bondskanselier komt voor een onmogelijke opgave te staan. Een 'Grexit', Griekenlands afscheid van de eurozone, wil ze koste wat het kost vermijden. Maar voor nieuwe onderhandelingen brokkelt de steun in eigen land almaar verder af.

In Duitsland overheersen de pessimistische geluiden. "Faalt de euro, dan faalt Europa." Dat zijn de woorden die Merkel aan het begin van de Griekse crisis uitsprak. In bijna elk commentaar wordt eraan herinnerd. Het 'nee' van de Grieken brengt het gevreesde falen alleen maar dichterbij.

De reacties in Duitsland zijn gespleten. De oppositie, in het parlement een kleine minderheid van Groenen en Linkspartij, kan zich goed vinden in de voorkeur van de Griekse kiezers. De Grieken hebben genoeg geleden, vinden zij, het is tijd voor serieuze onderhandelingen over een verlichting van de schulden.

Ter rechterzijde zijn de reacties meedogenloos. Zolang de Grieken niet net als de Ieren, Portugezen en Spanjaarden hun zaken op orde brengen, kan er van verdere hulp geen sprake zijn. De hoop dat de Griekse regering van 'balletje-balletje-oplichters' een nederlaag zou lijden, is vervlogen.

Die weerzin tegen verdere hulp is vooral sterk in het conservatieve deel van Merkels eigen partij. Eerder stemden in het parlement al veel dissidenten van CSU en CDU tegen Merkels hulp voor de Grieken. Wanneer het parlement over extra hulp moet beslissen, zullen dat er aanzienlijk meer zijn.

Niet alleen Merkels autoriteit in Europa maar ook die in Duitsland staat op het spel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden