Griekse industrie sombert

Vertrouwen inkoopmanagers crasht. Nederland scoort binnen de eurozone het hoogst.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Nog nooit was de Griekse industrie zo somber over haar vooruitzichten als vorige maand. Er komen nauwelijks orders binnen, de omzet duikt, personeel wordt ontslagen en vanwege de kapitaalrestricties is het een hele toer om aan grondstoffen te komen.

Al zeven maanden op rij zijn de mannen en vrouwen die de inkoop doen voor zo'n 300 Griekse fabrieken steeds iets minder hoopvol gestemd, meldt onderzoeksbureau Markit. Maar de Griekse verkoopmanagersindex, die de verwachtingen van die managers weergeeft en die Markit op basis van hun inschattingen samenstelt, schommelde al die maanden wel rond de 50. Dat is het punt waarop negatieve verwachtingen omslaan naar een positief vooruitzicht.

Tot juli. Vorige maand was sprake van een ware crash in hun vertrouwen en dook het indexcijfer van 46,9 naar 30,2 procent. Markit voegt eraan toe dat het vorige maand ook het grootste verlies van banen noteerde in de zestien jaar dat het bureau de cijfers verzamelt. Concrete aantallen geeft Markit niet.

"Hoewel de industrie maar een klein deel uitmaakt van de totale Griekse productie (landbouw is veel groter, red.), is alleen al de omvang van deze duikeling een verontrustend signaal voor de gezondheid van de economie als geheel", zegt Markit-econoom Phil Smith.

Het verdriet van de Griekse industrie deert de inkoopmanagers in de rest van de eurozone niet. Zij voorzien, net als in juni, groei in de komende maanden. Markit bevroeg 3000 bedrijven, verspreid over acht landen die samen goed zijn voor 89 procent van de industriële bedrijvigheid in de eurozone, en komt op een indexcijfer van 52,4.

De Nederlandse inkoopmanagersindex staat, met 56 punten, het hoogste van allemaal. Volgens de Nederlandse inkoopvereniging Nevi, die Markit van cijfers voorziet, stegen de exportorders in juli het snelst in negentien maanden. Ook in het binnenland zijn er in juli 'aanzienlijk meer' orders geplaatst, al is de groei iets minder onstuimig dan de drie maanden ervoor, meldt Nevi.

De werkgelegenheid steeg in juli 'fors', net als de vijf maanden ervoor. Omdat Nevi het sentiment onder inkoopmanagers meet, worden termen als 'fors' en 'aanzienlijk meer' niet concreet gemaakt.

De Nederlandse industrie dankt haar goede positie aan het succes van nieuwe producten, aan de sterke dollar - bedrijven die naar de VS exporteren doen het goed - en aan het feit dat ze haar verkoopprijzen laag houdt, ook al stijgen de prijzen waarvoor ze grondstoffen en halffabrikaten moeten inkopen, schrijft Arjan van Weele in een toelichting. Hij is hoogleraar inkoopmanagement aan de TU in Eindhoven, een positie die mede door Nevi wordt betaald. "Vooral producenten van kapitaalgoederen en consumentenartikelen zien hun omzet toenemen."

Hij noemt het perspectief voor de komende maanden uitstekend, al baren de stijgende inkoopprijzen hem enige zorgen.

Opmerkelijk is de spurt van het Italiaanse indexcijfer in juli. Het komt uit op 55,3 en dat is het hoogste cijfer sinds het voorjaar van 2011. De 400 ondervraagde Italiaanse inkoopmanagers melden dat zowel binnenlands als buitenlands de vraag toeneemt en dat er in hoog tempo meer mensen worden aangenomen om aan de vraag te kunnen voldoen.

undefined

China tobt, India groeit

De Chinese machthebbers besloten in 2011 dat het niet langer vooral de zware industrie, de export en overheidssubsidies moesten zijn die de economie van de supermacht aanjagen, maar de consument. De verkoopmanagersindex van gisteren laat zien dat het nog niet zover is. Zowel de buitenlandse als de binnenlandse vraag valt terug, de industrie produceert al maanden minder, wat zich vertaalt in een indexcijfer van 47,8: de verkoopmanagers zijn niet hoopvol gestemd.

Hoe anders is dat in India. De inkoopmanagers in dat land zijn al sinds halverwege 2009 positief en melden goedgevulde orderboeken. Ok, op een dipje in 2013 na dan. Goed nieuws voor een land dat nog altijd ontzettend veel armen telt. Groei betekent banen en dus meer welvaart tenslotte. Maar zo werkt het in India niet. De industrie groeit al sinds begin 2014 zonder dat er mensen worden aangenomen. Sterker, vorige maand zijn er juist werknemers ontslagen, stelt onderzoeker Markit vast.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden