Griekenland

Griekse grenspolitie schoot toch met scherp op migranten

Griekse oproerpolitie staat aan de grens met Turkije op 4 maart dit jaar om migranten die willen oversteken tegen te houden.  Beeld AP/Giannis Papanikos
Griekse oproerpolitie staat aan de grens met Turkije op 4 maart dit jaar om migranten die willen oversteken tegen te houden.Beeld AP/Giannis Papanikos

De Griekse grenspolitie heeft diverse keren met scherp geschoten bij de schermutselingen op 4 maart aan de Grieks-Turkse grens met migranten die vanuit Turkije de oversteek probeerden te maken. Dat zou blijken uit dataonderzoek van onder meer Der Spiegel, Bellingcat en het datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV).

Een Pakistaanse man kwam volgens de onderzoekers door Grieks vuur om het leven en er vielen circa vijf gewonden. Die dag probeerden honderden vluchtelingen en migranten Europa te bereiken omdat Turkije had gezegd dat de grens open was. Griekse soldaten en politie belemmerden de doorgang. Griekenland ontkent verantwoordelijk te zijn en spreekt van ‘nepnieuws van Turkse zijde’. De Groenen in het Europees Parlement eisen nu een onderzoek.

Stappen ondernemen

Tineke Strik (GroenLinks) wil opheldering van de Griekse regering en van de Europese Commissie. Die heeft het optreden van de Griekse autoriteiten indertijd geprezen en vragen over het gebruik van geweld aan de grens genegeerd, aldus de Europarlementariër. “Als overtuigend tegenbewijs uitblijft, moet het Europees Parlement zelf verdere stappen ondernemen en een onderzoekscommissie instellen.”

Ten tijde van de beschietingen waren honderden Europese Frontex-grenswachten aan de Griekse grens gestationeerd. Het is nog onduidelijk in hoeverre zij op de hoogte waren, of betrokken waren bij de beschietingen. “Zij zijn verplicht om schendingen van fundamentele rechten tijdens hun operaties te monitoren en bestraffen”, aldus Strik.

Lees ook:

‘Crisis bij Turks-Griekse grens kan migratiedebat EU juist weer vlot trekken’.

Europarlementariër Kati Piri (PvdA) bekritiseert zowel ‘chantage’ van Ankara als ‘pr-campagne’ van EU incrisis rond Turks-Griekse grens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden