Recept

Griekse gevulde koolrolletjes (met rijst en gehakt)

null Beeld RV
Beeld RV

Dit koudweergerecht komt uit mijn boek 'Griekenland - Het Kookboek', en het is een van mijn favorieten. De meeste vakantiegangers die Griekenland bezoeken krijgen deze heerlijke gevulde koolrolletjes nooit te proeven, om de simpele reden dat ze vrijwel alleen in de winter worden gemaakt.

Lekker zelf maken dus. Gebruik liefst een witte of lichtgroene kool met blad dat niet te vast opeengepakt is. Spitskool kan een goede keus zijn. Voor de vulling kun je zowel lams- als rundergehakt gebruiken. Het vullen is even wat werk, maar het is de moeite waard. Het wordt per traditie opgediend met een warme, gebonden saus van eieren en citroensap (avgolemono). Voor ca. 35 tot 40 rolletjes.

Ingrediënten

1 grote of 2 kleine witte kolen (of 2 spitskolen)
ca. 100 ml extra vierge olijfolie
1 grote ui (heel fijn gehakt)
2 tenen knoflook (fijngehakt)
500 g lams- of rundergehakt
100 g langkorrelige rijst
75 g pijnboompitten, (licht geroosterd)
zeezout
versgemalen peper
ca. 1/2 tl gemalen piment
klein bosje platbladige peterselie
klein bosje dille
ca. 10 takjes munt (alle fijngehakt)
sap van 1 citroen

Voor de ei-citroensaus: 2 grote eieren en 1 eierdooier (op kamertemperatuur), sap van 1 of 2 citroenen.

Bereiding

Verwijder lelijk koolblad, was de kool en snijd met een scherp mesje de stronk(en) eruit. Kook de kool in z'n geheel ca. 10 minuten in een grote pan met ruim water. Laat de kool uitlekken en maak de bladen voorzichtig los. Laat uitlekken in een vergiet.

Verhit 2 à 3 el olie en bak de ui glazig. Bak de knoflook kort mee.

Meng in een kom het gehakt met 2 el olie, rijst, pijnboompitten, gebakken ui, zout, peper, piment en verse kruiden.

Zoek ca. 40 mooie, stevige koolbladen uit. Snijd harde nerven weg. Giet 2 el olie in een grote, zware pan en bedek de bodem met een laagje overgebleven, minder fraai koolblad. Spreid telkens een koolblad uit en schep 1 ruime el vulling iets onder het midden. Vouw de onderkant en dan de zijkanten stevig over de vulling heen tot een mooi rolletje.

Leg de rolletjes dicht tegen elkaar aan in de pan, in twee lagen. Giet de rest van de olie en het sap van 1 citroen erover. Giet er zoveel water bij dat de rolletjes net niet onder staan. Leg er een groot hittebestendig bord op en kook de rolletjes heel zachtjes gaar in ca. 50 minuten. Voeg zonodig tussentijds water toe. Er moet ca. 300 ml stoofvocht overblijven.

Ei-citroensaus: klop eieren en dooier met de mixer schuimig en licht. Voeg 2/3 deel van het citroensap toe en blijf kloppen. Voeg al kloppend, met scheutjes, ca. 250 ml stoofvocht van de koolrolletjes toe, tot het mengsel egaal verdund is. Warm de saus al roerend op tot ze mooi bindt; niet laten koken. Proef op zout, peper, citroensap en corrigeer. Schep de rolletjes op een grote schaal en giet de saus erover.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u al onze recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden