Recept

Griekse fava: het woord 'dip' is te hip voor zo'n antieke dis

Gele spliterwten. Beeld TRBEELD
Gele spliterwten.Beeld TRBEELD

Dertig jaar geleden proefde ik dit gerecht voor het eerst, en ik was meteen verkocht. Het is een ouwe trouwe liefde gebleken; ik ben er nog steeds gek op. Wat misschien verbazingwekkend is voor zo'n uiterst nederig gerecht.

Het is aards, puur, vertroostend en heel Grieks, deze puree (het woord 'dip' is veel te hip voor zo'n antieke dis) bereid van louter gele spliterwten, ui en olijfolie. Ik heb het honderden keren gegeten en zeker ook honderd keer gemaakt. Je kunt de puree opluisteren door o.a. tijm, laurier, oregano, knoflook, witte wijn of chilivlokken mee te koken. In de loop der jaren heb ik de versie ontwikkeld die me het meest bevalt, en het is de simpelste.

Een gelijk gewicht aan spliterwten en gele uien. Heel langzaam gaar koken tot de ui volledig 'gesmolten' is. Lauwwarm opdienen met olijfolie en flinters rode ui. Je hebt er goede (beslist niet overjarige) spliterwten voor nodig en lekkere Griekse olijfolie. En een vlamverdeler. Heerlijk als voorgerecht met knapperig brood. Ook goed als bij- of lunchgerecht.

Ingrediënten

500 g gele spliterwten
2 grote gele uien (ca. 500 g)
extra vierge Griekse olijfolie
zout
versgemalen peper
rode ui, in dunne flinters

Voor een flinke pan, voor meerdere maaltijden: Spoel de erwten in een zeef af onder koud stromend water. Doe ze in een flinke, liefst hoge pan met dikke bodem.

Pel de uien en snijd ze in zessen. Doe ui bij de erwten en voeg zoveel water toe dat alles ca. 3 cm onder staat. Giet een flinke scheut olie toe. Breng de erwten aan de kook.

Roer af en toe door en schep opkomend schuim af. Zet ze op laag vuur met een vlamverdeler onder de pan, en kook de erwten 2 à 3 uur heel zachtjes door, tot de uien gedesintegreerd zijn. Roer regelmatig goed door, vooral op de bodem. Pas op voor spatten.

Voeg zonodig tussentijds meer water toe. Niet te veel, want dan wordt het soepig. Neem de puree van het vuur als de ui is verdwenen. Breng op smaak met zout en peper. Roer het zo glad mogelijk. Dien warm op in een diep bord. Strooi er flinters rode ui over en giet er nog een gulle scheut olijfolie over.

(Fava kan zeker 4 dagen bewaard worden in de koelkast. Warm niet meer op dan nodig is.)

Meer recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter zijn hier te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden