Griekse crisis beschadigt euro

Politici proberen de groeiende onrust te bezweren over de Griekse financiën. Deze crisis beschadigt de euro. Achter de schermen werken grote landen aan een reddingsplan, maar officieel ontkennen ze dat.

De Europese autoriteiten deden gisteren een ultieme poging om de onrust weg te nemen en de euro te ondersteunen. „Griekenland zal niet in gebreke blijven”, verzekerde eurocommissaris Joaquin Almunia (economische zaken) voor de tv-camera’s in het Zwitserse Davos, waar de economische wereldtop bijeen is.

Maar op de financiële markten wordt gevreesd dat Griekenland zijn begrotingsproblemen niet zelf kan oplossen. De rente op Griekse staatsobligaties loopt op, wat betekent dat investeerders steeds minder vertrouwen hebben dat ze hun geld ooit nog terugkrijgen.

De eurokoers daalt nu en dat kan de inflatie aanwakkeren in het hele eurogebied. Gisteren bereikte de gemeenschappelijke munt de laagste koers in een half jaar tegenover de dollar. Ondertussen nemen de zorgen over andere eurolanden toe, met Portugal voorop. In totaal kampen twintig EU-landen met een te hoog tekort, ook Nederland.

Om erger te voorkomen willen de grote eurolanden Griekenland nu te hulp schieten, melden vooraanstaande kranten als Le Monde, de Financial Times en de International Herald Tribune. Maar in Brussel en Davos worden die plannen ontkend. „Een ’plan B’ komt gewoon niet in ons woordenboek voor”, zei de Griekse minister van financiën George Papaconstantinou.

Zijn Nederlandse collega Wouter Bos (financiën) moet niets weten van zo’n reddingsplan. „Iedereen moet zijn eigen broek ophouden”, zei hij na het kabinetsberaad. „Als je landen gaat helpen, gaan ze achteroverzitten.” Volgens de afspraken tussen de eurolanden mag slecht beleid niet beloond worden. De Griekse premier George Papandreou wil de financiële problemen zelf oplossen, met vergaande bezuinigingen en de aanpak van belastingfraude. Hij beklemtoonde dat zijn land niet uit het europact zal stappen.

Griekenland moet dit jaar 54 miljard euro lenen om de ergste gaten in de overheidsbegroting te dichten. In een eerste ronde haalden de Grieken deze week zonder problemen acht miljard op, maar het is niet gelukt om een veel groter pakket leningen te slijten aan China.

De Griekse problemen zijn ontstaan door slecht economisch beleid, waar de financiële crisis bovenop kwam. Bovendien bleken de cijfers van het nationale bureau voor statistiek niet te deugen.

Het tekort komt volgens Papandreou over 2009 uit op 12,7 procent, dit jaar moet het dalen naar 8,7 procent, om in 2012 weer te zakken onder de grens van 3 procent die vastligt in het stabiliteitspact voor de euro. Weinigen geloven dat dit gaat lukken.

De Europese Commissie oordeelt woensdag over de Griekse plannen. Waarschijnlijk krijgt Athene een waarschuwing en als de situatie niet snel verbetert, kan de commissie een boete opleggen. Brussel wil bovendien Eurostat, het Europese statistiekbureau, de bevoegdheid geven om nationale cijfers te controleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden