Griekse bezuinigingen op zorg veroorzaken hiv-crisis

Aantal besmette drugsverslaafden stijgt explosief eel apothekers bijna failliet

JANNE CHAUDRON

De tweede crisis in Griekenland doemt op: het aantal drugsverslaafden met hiv stijgt enorm. Het aantal hiv-besmettingen lag van 2007 tot 2010 stabiel tussen de 10 tot 15 verslaafden per jaar. Maar in 2011 waren dat er 256, en in de eerste zes maanden van dit jaar zelfs al 314.

"De overheid moet snel actie ondernemen, anders dreigt deze crisis uit de hand te lopen", zei Marc Sprenger van het Europese Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC) gisteren tegen persbureau Reuters. Het ECDC deed onderzoek naar het aantal hiv-besmettingen in Europa in het kader van Wereldaidsdag.

De toename is het gevolg van de bezuinigingen op de gezondheidszorg. De overheid heeft steeds minder geld beschikbaar voor preventieve maatregelen. Zo weigeren Griekse apotheken nog langer schone naalden gratis te verstrekken aan drugsgebruikers. Veel farmaceuten zijn zo goed als failliet, ze hebben al twee jaar geen vergoeding meer gehad van de regering. Ook de hiv-tests die eerst gratis waren, zijn wegbezuinigd.

Hoewel het aantal hiv-besmettingen in Griekenland nog niet tot de hoogste van Europa behoort, noemt Sprenger de explosieve stijging onder drugsverslaafden verontrustend. "In Athene kan hiv zich gemakkelijk verspreiden", schrijft hij in het onderzoek. Hij doelt op rondslingerende naalden in parken en op pleinen.

Ook zijn er zorgen over illegale prostitutie. Van de 15.000 prostituees - voornamelijk migranten - werken de meeste illegaal. De prijzen die deze (verslaafde) vrouwen rekenen, zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Sommigen vragen slechts 5 euro voor seks, om de heroïne te kunnen betalen. Deze vrouwen hebben vaak onbeschermde seks.

Hoewel Sprenger beseft dat de Griekse overheid moet bezuinigen op gezondheidszorg, wijst hij erop dat voorlichting, het verstrekken van gratis naalden en het opzetten van methadonprogramma's, noodzakelijk zijn: "Want aids bestrijden kost vele malen meer geld, dan het nemen van preventieve maatregelen". Met hiv is in principe goed te leven, maar de medicijnen die patiënten jaarlijks moeten gebruiken, kosten tussen de 10.000 en 22.000 euro.

Griekse ziekenhuizen en apotheken kunnen zich dat niet veroorloven. Zij kampen nu al met een tekort aan medicijnen. Onlangs protesteerden patiënten omdat apotheken geen medicijnen meer konden verstrekken. Die kregen ze niet meer aangeleverd van de toeleveranciers omdat de uitstaande schulden - bij elkaar zo'n 1 miljard euro - niet voldaan werden. Voorlopig is die crisis afgewend, omdat de overheid (tijdelijk) is bijgesprongen.

Ook lopen steeds meer Grieken onverzekerd rond, waardoor een bezoek aan de dokter niet meer vergoed wordt. Tal van initiatieven zijn opgezet om de onverzekerden te helpen. Zo maakte een aantal staatsziekenhuizen gisteren bekend één dag in de week gratis zorg te verlenen.

Opmars aids lijkt wereldwijd gestuit
V

Het aantal hiv-geïnfecteerden wereldwijd is het laatste decennium sterk gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het aidsbureau van de Verenigde Naties. Sinds 2001 is het aantal nieuwe hiv-infecties verder gedaald: van 3,2 miljoen per jaar naar 2,5 miljoen per jaar in 2011. De sterkste dalingen waren in sub-Sahara-Afrika en het Caribisch gebied. In Arabische gebieden en Centraal-Azië is het aantal hiv-besmettingen juist fors gestegen. In totaal waren eind 2011 wereldwijd 34 miljoen mensen besmet met hiv. Het aantal aids-doden is ook sterk gedaald: van 2,3 miljoen in 2005 tot 1,7 miljoen in 2011. Het zesde millenniumdoel van de Verenigde Naties: stoppen van de opmars van hiv/aids, lijkt hiermee te worden gehaald. Toch hebben 7 miljoen geïnfecteerden nog geen toegang tot aidsremmers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden