Grieks staatsbezit als onderpand

Minister Jan Kees de Jager (financiën). Beeld
Minister Jan Kees de Jager (financiën).

De Griekse regering moet staatsbedrijven in onderpand geven voor nieuwe leningen. Dat voorstel heeft minister De Jager (financiën) gisteren in Brussel gedaan. Hij zegt steun te hebben van Duitsland, Finland, Oostenrijk en Luxemburg.

Gijs Moes

Griekse luchthavens, spoorwegen, watermaatschappijen en elektriciteitsbedrijven moeten in een aparte trust worden ondergebracht. Landen die leningen geven, krijgen een deel als onderpand.

"Natuurlijk vinden de Grieken dit geen leuk idee", aldus De Jager. "Maar dat kan me eerlijk gezegd nu even wat minder schelen. De leningen liggen in Nederland ook zeer gevoelig."

Privatiseringen kunnen volgens de Griekse regering vijftig miljard euro opleveren, maar er zijn nog weinig concrete stappen gezet. De Jager hekelde de sterke greep van Athene op de economie. "Zoveel staatseigendom, dat is geen socialisme, dat lijkt meer op communisme."

De Jager sloot schuldsanering voor Griekenland niet uit, als alle andere maatregelen tekortschieten. Maar dan gaat het alleen om schulden aan banken, verzekeraars en andere investeerders. "Schulden aan overheden worden nooit afgestempeld."

Athene moet volgens De Jager eerst zelf maatregelen nemen. "De Grieken moeten meer bezuinigen en hervormingen doorvoeren. Ze moeten ook salarissen verlagen. Anders valt er met Nederland niet te praten."

Griekenland kreeg een jaar geleden 110 miljard euro steun toegezegd door de eurolanden en het IMF. De overheidsfinanciën moeten volgend jaar op orde zijn, zodat Athene weer op de markt kan lenen. Maar dat lijkt onmogelijk met een staatsschuld van meer dan 150 procent.

Volgende maand moet weer een deel van de leningen worden uitgekeerd. Nederland, Finland en Oostenrijk dreigen niet te betalen als Griekenland niet méér bezuinigt en privatiseert.

Portugal krijgt 78 miljard euro steun, zo maakten de ministers gisteren bekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden