Grieks geweld is niet te stoppen

Een hamer met de Griekse tekst: 'Alexdros-Wraak' siert een herdenkingsplaats voor de vermoorde 15-jarige Alexandros Grigoropoulos (AP) Beeld
Een hamer met de Griekse tekst: 'Alexdros-Wraak' siert een herdenkingsplaats voor de vermoorde 15-jarige Alexandros Grigoropoulos (AP)

De Griekse onlusten houden aan. Verbijsterde Europeanen zien opeens dat een vriendelijk vakantieland bol staat van de sociale spanning.

„Politie, varkens, moordenaars!” Ook tijdens de begrafenis van de 15-jarige jongen, die de aanleiding was voor de Griekse rellen, gingen de protesten door.

Zo’n vijfduizend mensen wilden afscheid nemen van Alexandros ’Alexi’ Grigoropoulos in een buitenwijk van Athene. Toen hij in een witte kist naar zijn graf werd gedragen, schreeuwden sommigen slogans tegen de politie, terwijl anderen applaudisseerden voor het slachtoffer. De familie had gevraagd of tv-ploegen weg wilden blijven, maar de beelden waren op alle Griekse zenders te zien.

In de buurt van de begraafplaats kwam het even later tot een confrontatie met de ME, net als eerder op de dag in Thessaloniki en Athene.

Door het voortdurende geweld staat de conservatieve regering van Kostas Karamanlis onder steeds grotere druk. Volgens de socialistische oppositieleider George Papandreou kan Karamanlis, die regeert met een meerderheid van maar twee zetels in het parlement, alleen nog maar aftreden na dit ’vonnis van het volk’.

De rellen volgen op groeiende economische malaise en een aantal schandalen die de autoriteit van Karamanlis hebben ondermijnd.

Zo bleek dat de minister van arbeid een villa liet bouwen door illegalen toen hij juist zelf wetgeving op dat gebied lanceerde. En twee van zijn collega’s moesten aftreden omdat zij de staat voor miljoenen benadeelden bij een schimmige onroerendgoed-deal met louche orthodoxe monniken op het schiereiland Vatopédi.

Karamanlis stond ook al niet sterk omdat hij zich waagde aan hervormingen in het onderwijs en het pensioenstelsel. In Griekenland is hoger onderwijs altijd gratis geweest en de grenzen zijn gesloten voor buitenlandse universiteiten. Maar dit is in strijd met Europese regels: Karamanlis wilde een ingreep niet langer uitstellen.

De tegenstanders voorspellen rampzalige gevolgen voor de toegankelijkheid en de bevoordeling van studenten met rijke ouders.

Gebrek aan perspectief, dat verklaart volgens veel Grieken dat de aanstichters van de rellen, de anarchisten, zoveel steun van gewone jongeren hebben gekregen. De anarchisten doen ’s nachts hun verwoestende werk, overdag zijn tienduizenden ongewapende scholieren op straat te vinden.

Het no future-gevoel begint op school, die onder de maat is. Veel ouders betalen dure bijlessen om hun kinderen te kunnen laten studeren op een universiteit.

Van de 80.000 studenten die jaarlijks afstuderen, vindt ongeveer de helft een baan. „De keus is werkloosheid, emigreren of uitgebuit worden”, zo zei Petros Rombolis van de vakbond GSEE tegen het persbureau AFP. „Hoe kun je leven van 400, 500 euro per maand, terwijl de prijzen hier net zo hoog zijn als in Duitsland of Frankrijk?”

Griekenland heeft de hoogste jeugdwerkloosheid in Europa, iets meer dan 25 procent. Daarbij komt dat de Griekse cultuur weinig meritocratisch is: op de arbeidsmarkt tellen vooral de juiste contacten.

Wie wel werk heeft, verdient vaak weinig. Griekse jongeren staan te boek als de ’600 euro generatie’. Dat is ook heel wat minder dan hun Spaanse en Italiaanse leeftijdgenoten, die door het leven gaan als de 1000 euro generatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden