Grieks akkoord binnen handbereik

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

Griekenland en zijn geldschieters zijn dichtbij het wegnemen van een groot struikelblok dat het derde steunpakket voor Athene al geruime tijd ophoudt. Tijdens de eurogroep-bijeenkomst van vandaag in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum legden de ministers van financiën van de eurolanden samen met IMF-directeur Christine Lagarde de basis onder een akkoord. "Maar het is nog geen gelopen race", zei eurogroepvoorzitter Dijsselbloem na afloop.

De onderhandelingen draaien onder meer om herzieningen van het Griekse pensioenstelsel en de inkomstenbelasting. Ook het privatiseringsprogramma is nog een heikel punt. Al deze onderwerpen hadden eigenlijk al in oktober vorig jaar afgekaart moeten zijn.

Voorafgaand aan de Amsterdamse bijeenkomst liet Dijsselbloem zich echter mild uit over Griekenland. "Sinds de zomer van vorig jaar is er veel gebeurd. Er zijn grote pakketten van maatregelen aangenomen door het Griekse parlement. Misschien waren we vorig jaar gewoon te optimistisch om te denken dat een volledige herziening van het pensioenstelsel in een paar maanden tijd klaar zou zijn. Dit soort grote veranderingen gaan ook in Nederland vaak een stuk langzamer."

Als de gesprekken tussen de geldschieters en de Griekse autoriteiten in Athene de komende dagen succesvol verlopen, zal er donderdag een extra eurogroep-vergadering komen in Brussel om het beoogde 'politieke akkoord' te beklinken, zei Dijsselbloem. Daarmee is ook de weg vrij om de langverwachte discussie op gang te krijgen over schuldverlichting voor Griekenland, een voorwaarde voor de deelname van het Internationaal Monetair Fonds.

Schuldverlichting is omstreden, met name voor Duitsland, dat de afgelopen jaren het meeste geld heeft gestoken in de redding van Griekenland. Dijsselbloem probeerde meteen de gemoederen tot bedaren te brengen door te zeggen dat er in de eurogroep geen enkel draagvlak is voor kwijtschelding. Hooguit kan de looptijd van bestaande leningen worden verlengd of pauzes worden ingelast in de Griekse aflosverplichtingen.

Ook Lagarde zei dat kwijtschelding geen onderdeel hoeft te zijn van schuldverlichting voor Griekenland.

De cruciale voorwaarde voor de tegemoetkoming is wel dat Griekenland niet alleen de eerder afgesproken hervormingen doorvoert, maar ook nog een extra pakket in de steigers zet voor het geval de economie de komende jaren slechter draait dan de rekenmeesters nu ramen.

Al deze puzzelstukjes zijn onderdeel van het derde steunpakket van 86 miljard euro voor Griekenland waarover vorig jaar juli een akkoord werd bereikt. Daarmee werd een 'Grexit', een vertrek van het land uit de eurozone, op het nippertje voorkomen.

Tot nu toe heeft Athene 16 van die 86 miljard geleend gekregen, het laatste stukje alweer vier maanden geleden. De afgelopen weken nam de vrees toe dat de komende maanden opnieuw in crisissfeer zouden verlopen, omdat Athene weer in geldnood dreigde te komen. Maar in Amsterdam wees niets op zo'n oplopende spanning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden