Griekenlandoverleg afgelopen zonder akkoord

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem overlegt met de Duitse minister van financiën Beeld epa
Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem overlegt met de Duitse minister van financiënBeeld epa

Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden over Griekenland is afgelopen. Eerder op de avond liet Griekenland al weten niets te zien in de voorbereidde eindverklaring. Daarin stonden woorden als 'huidig steunprogramma'' en 'verlenging', horrorwoorden voor Athene.

De nieuwe Griekse regering wil juist af van het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid in het huidige leningenprogramma.

Dit programma loopt aan het einde van de maand af. Maar het is al duidelijk dat Griekenland dan zonder steun financieel in de problemen gaat komen. Daar werd dus een oplossing voor gezocht.

Voorafgaand aan de vergadering, eurogroep genaamd, waren de verwachtingen al laag. Met name de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was zeer sceptisch over de kansen op een akkoord over de Griekse schuldenkwestie.

Griekenland: nieuw contract
Athene heeft een verlenging van het huidige programma steeds afgewezen. De nieuwe Griekse regering won de jongste verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid.

Eurogroep: verleng huidige steunprogramma
De eurogroep blijft niettemin vasthouden aan een verlenging van het huidige steunprogramma voor Griekenland. Dat maakte eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem duidelijk na het overleg.

Volgens Dijsselbloem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen. Maar Griekenland zou niet op eigen houtje eerder gemaakte hervormingen en bezuinigingen mogen terugdraaien zonder toestemming van de geldschieters. ,,Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen.''

Varoufakis: 'Dijsselbloem trok tekst terug'
Volgens Yanis Varoufakis, de Griekse minister van financiën, lag er al een tekst klaar waar hij wel mee wilde instemmen, een tekst van EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken). ,,Dat was een tekst die ik prima kon ondertekenen.'' Maar het was Dijsselbloem die die tekst terugtrok en een nieuwe tekst op tafel legde, aldus Varoufakis. Een tekst die onacceptabel was. ,,Dit programma is onderdeel van het probleem, niet de oplossing.''

Het lidmaatschap van Griekenland van de eurolanden staat niet ter discussie, zei Dijsselbloem. Wil Griekenland eventueel alsnog steun, dan zullen daar voorwaarden aan zijn gekoppeld. ,,Voor iedereen geldt: afspraak is afspraak. Dit is geen dwingelandij uit Brussel. Financiële steun gaat altijd gepaard met voorwaarden.''

Euro daalt na mislukken overleg
De waarde van de euro ging maandag behoorlijk onderuit, nadat bekend werd dat de gesprekken over de Griekse schuldenkwestie op niets waren uitgelopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden