Griekenland wil 10 miljard extra

Een gecoördineerde Europese campagne moet de geesten rijp maken voor nieuwe steun aan Athene

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De Griekse minister van financiën, Yannis Stournaras, heeft gisteren erkend dat zijn land mogelijk in 2014 voor de derde keer een pakket financiële hulp nodig heeft. Het zou gaan om niet meer dan 10 miljard euro.

Stournaras zei in de krant Proto Thema dat aan zo'n hulpprogramma geen voorwaarden meer verbonden moeten worden, zoals het verkleinen van de overheid of het extra verkopen van staatsbedrijven.

Die eventuele extra financiële steun zou volgen op de huidige twee hulpprogramma's ter waarde van 240 miljard euro. De suggestie dat Griekenland na 2014 ook nog geld van andere Europese landen en instellingen nodig heeft, is recent gedaan door onder anderen de Duitse minister van financiën Schäuble en zijn Nederlandse collega Dijsselbloem. Ook Günther Oettinger, de eurocommissaris voor energie zei in een vraaggesprek, afgelopen weekeinde, met de Duitse krant Die Welt dat Griekenland behoefte heeft aan meer geld.

Oettinger is een christendemocratische politicus die voor zijn baan in Brussel premier was van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg (2005-2010), en goed is ingevoerd in de Duitse politieke mores. Juist aan de vooravond van de Duitse Bondsdagverkiezingen is een nieuw steunpakket voor Griekenland een heikel onderwerp dat slecht ligt bij de kiezers. In Berlijn zijn de omvangrijke noodkredieten aan Griekenland in de christendemocratische regeringskringen daarom geen geliefd onderwerp.

Oettingers bevestiging dat Griekenland nog iets meer dan 10 miljard nodig zal hebben, volgt op eerdere uitspraken van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble. Die liet zich onlangs ontvallen dat Griekenland behoefte heeft aan een derde hulpprogramma.

Uitlatingen van Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep en Nederlands minister van financiën, dat hulp aan Griekenland na 2014 onvermijdelijk zal zijn, leidden afgelopen week ook tot ophef in politiek Den Haag.

Klaarblijkelijk is een gecoördineerde campagne in Europa gaande om de geesten rijp te maken voor nieuwe noodhulp aan Griekenland, daar waar eerder is gezegd dat dit niet nodig is. Griekenland zou in 2014 weer op eigen benen kunnen staan, was steeds het credo.

Maar na een zeer kritisch IMF-rapport dit voorjaar over de hulp aan Griekenland, groeit de twijfel. Het IMF gaf toe 'grove fouten' te hebben gemaakt bij de financiële redding van Griekenland. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, samenwerkend onder de naam 'trojka', zouden door de opgelegde bezuinigingspakketten de Griekse economie zware schade hebben toegebracht waardoor economisch herstel heel moeilijk is.

Ook constateerde het IMF dat de schuld eind dit jaar uitkomt op 176 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Griekenland. Die schuld is veel te groot voor de Grieken om ooit nog te kunnen aflossen. Bovenop de 240 miljard noodsteun zou nu nog eens 10 miljard euro extra komen. Hierdoor wordt de staatsschuld als percentage van het bbp nog hoger.

Onvermijdelijk volgt dan de discussie over gedeeltelijke kwijtschelding of verlenging van de aflossingstermijn, wat een zelfde soort effect heeft als kwijtschelding. Dergelijke maatregelen zijn in strijd met uitlatingen van Nederlandse bewindslieden van dit en het vorige kabinet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden