Update

Griekenland waarschuwt voor gestrande vluchtelingen

Vluchtelingen bij de Griekse grens met Macedonië. Beeld anp
Vluchtelingen bij de Griekse grens met Macedonië.Beeld anp

Griekenland heeft zondag gewaarschuwd voor het grote aantal vluchtelingen dat gestrand is in het land. Omdat steeds meer EU-landen de grenzen (gedeeltelijk) sluiten zou dat aantal in de zomer zelfs kunnen oplopen tot 200 duizend. Ondertussen hebben honderden gestrande vluchtelingen maandag het hekwerk langs de Grieks-Macedonische grens bestormd.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR komen dagelijks zo'n 3.000 mensen aan in Griekenland vanuit Turkije. Slechts een klein deel van hen kan meteen verder reizen. Het gevolg is dat in Griekenland inmiddels 25 duizend vluchtelingen gestrand zijn, die verder willen reizen naar het noorden. Bij de grens is daarom een groot vluchtelingenkamp ontstaan.

Veel kan de Griekse regering daar niet tegen doen. Vorige week nam ze wel een tijdelijke maatregel. Voorlopig mogen veerboten en reisorganisaties de migranten niet naar het vasteland brengen. Maar volgens premier Tsipras ligt de échte oplossing in Europa. De lidstaten moeten zich solidair opstellen, vindt hij.

Gebeurt dat niet, dan vreest Griekenland dat het aantal gestrande vluchtelingen de komende tijd alleen maar zal toenemen. "In maart verwachten we tussen de 50 duizend en 70 duizend migranten en ik ben bang dat ze hier zullen stranden", zei Yannis Mouzalas, de Griekse minister van migratie. In het voorjaar is de verwachting dat dat aantal nog verder zal toenemen als het weer beter is en de zee rustiger.

De meeste vluchtelingen reizen via de Balkanroute naar West-Europa, maar betrokken landen (Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Servië) laten dagelijks maar 580 mensen de grens passeren. Een route via Macedonië is ook geen optie meer, nu dat land vorige maand de grenzen heeft gesloten.

Grenshek bestormd
Honderden vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens hebben maandag het hekwerk langs de grens bestormd. Ze gebruikten een zelfgemaakte stormram. De Macedonische politie zette traangas in om de vluchtelingen terug te dringen. De Griekse politie houdt zich afzijdig volgens de media in dat land.

Duizenden migranten hebben zich langs de Grieks-Macedonische grens verzameld. Ze willen naar het noordwesten van Europa. Macedonië laat maar weinig vluchtelingen uit een klein aantal landen toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden