Griekenland verbiedt Scientology-beweging

ATHENE, BRUSSEL (AFP) - De Griekse justitie heeft de opheffing van de Scientology-beweging in Griekenland gelast. De uitspraak volgt op een klacht van de prefect van Athene en van de Grieks-orthodoxe kerk die vorig najaar bij de rechtbank werd ingediend. Daarin werd de Griekse tak van Scientology ervan beschuldigd aan proselitisme (zieltjeswinnerij) te doen.

Prefect Dimitris Efstathiadis had om het onderzoek gevraagd nadat 4000 mensen, onder wie veel ouders van scientologen, hem daarom hadden gevraagd. De Grieks-ortohodoxe prelaat zei tijdens het proces dat Scientology één van de vele sekten en ketterijen is waartegen zijn kerk strijdt.

Volgens Kaitie Diamantara, voorzitter van de Griekse Scientology-tak, hebben veel minder dan 4000 mensen om een onderzoek gevraagd. Zij verwees naar de bevindingen van een grafoloog die vaststelde dat veel mensen vaker dan één keer hadden ondertekend.

De Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, heeft gisteren zijn steun betuigd aan de campagne van de Duitse regering tegen de Scientology-kerk. Hij deed dat in de marge van een bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken in Brussel.

De Charette toonde zich verontwaardigd over de open brief in de International Herald Tribune van 9 januari, waarin Hollywood-sterren de “georganiseerde onderdrukking” van Scientology in Duitsland vergeleken met de jodenvervolging in de jaren '30.

“Frankrijk deelt de bezorgdheid van de Duitse autoriteiten over sekten”, zei De Charette. Zijn Duitse collega Klaus Kinkel toonde zich ingenomen met de Franse steun. Hij veroordeelde de aanval van de Hollywood-sterren als “een belediging voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme”.

Dustin Hoffman

Bondskanselier Helmut Kohl had de ondertekenaars van de open brief, onder wie de acteur Dustin Hoffmann, de regisseur Oliver Stone en de televisiepresentator Larry King, eerder al verweten onzin uit te kramen. Ook voorzitter Ignatz Bubis van de overkoepelende raad van Duitse joden heeft de open brief met kracht veroordeeld.

Scientology staat in Duitsland onder grote druk. De regering beschouwt de beweging als een organisatie met “totalitaire kenmerken”. De CDU, de partij van Kohl, riep in oktober op tot het weren van Scientology-aanhangers uit overheidsbanen. In Beieren moeten sollicitanten bij de overheid al aangeven of ze tot de beweging behoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden