Griekenland staat er veel slechter voor dan verwacht

De Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld afp

Het Griekse begrotingstekort en de omvang van de schuldenlast vallen beiden hoger uit dan de bedoeling was. Daarmee haalt Griekenland de doelstellingen van 2014 voor de bestrijding van de schuldencrisis niet. Dat meldde het Griekse bureau voor de statistiek, Elstat, vandaag.

De vorige Griekse regering schatte dat het begrotingstekort over 2014 zou uitkomen op 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar dat blijkt nu 3,5 procent. De schuldenlast blijft in verhouding tot het binnenlands product kolossaal en kwam in 2014 uit op 177 procent van het bbp.

In januari kwam de links-radicale regering van premier Alexis Tsipras aan de macht. Zijn regering heeft ook woensdag in Athene met geldschieters gesproken. Sinds de machtswisseling begin dit jaar in Athene zijn de belastinginkomsten aanzienlijk teruggelopen en zijn veel bankrekeningen leeggehaald. Een plan van aanpak dat de goedkeuring heeft van Europese geldschieters en andere eurolanden, heeft Tsipras nog steeds niet gepresenteerd.

'Economie verwoest'
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft Tsipras vandaag fel bekritiseerd. Schäuble zei op bezoek in New York dat Tsipras 'de vooruitgang die zijn voorgangers hebben geboekt bij het herstel van de economie, heeft verwoest'. Het is volgens Schäuble een tragedie en Griekenland moet eindelijk 'concurrerend worden voor het in een bodemloze put verandert'.

De Duitse bewindsman ziet geen oplossing in het verschiet terwijl de Griekse staatskas vrijwel leeg raakt. "Ik heb geen flauw idee hoe wij het eens kunnen worden over een ambitieus plan (voor herstel)". Hij verwacht dan ook geen akkoord op de conferentie van ministers van Financiën van de eurolanden eind volgende week in Riga.

Kreditwaardigheid omlaag
Griekenland kende al een zogenoemde junkstatus, maar vandaag heeft Standard & Poor's (S&P) de kredietwaardigheid van Griekenland, nog verder verlaagd. Volgens de kredietbeoordelaar blijft het onzeker of het land aan al zijn betalingsverplichtingen kan blijven voldoen en zijn economische hervormingen hard nodig.

S&P verlaagde het rapportcijfer van de Grieken van B- naar CCC+ wat inhoudt dat investeren in Griekse staatsleningen een nog hoger risico met zich meebrengt. In februari waarschuwde de firma al dat de status van het land verder naar beneden zou worden bijgesteld.

Door de lage beoordeling door ratingsbureaus als S&P kan Griekenland al een paar jaar niet meer zelf terecht op de kapitaalmarkt. Het land is afhankelijk van noodleningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden