’Griekenland schendt mensenrechten’

Griekenland laat het afweten als het om opvang en behandeling van asielzoekers gaat. „Tweehonderd personen moesten één toilet delen.”

Van onze redactie buitenland

De Griekse kustwacht brengt ’systematisch’ migranten in levensgevaar die trachten de Europese Unie te bereiken in boten. Ze prikken rubberboten lek, droppen vluchtelingen op onbewoonde eilanden of laten ze op volle zee aan hun lot over.

Die beschuldigingen staan in een gisteren vrijgegeven onderzoeksrapport van de Europese Raad voor Vluchtelingen en Ballingen (Ecre), een samenwerkingsverband van 76 mensenrechtenorganisaties.

„In het algemeen werkt het zo: als je in je wrakke bootje in handen valt van de Griekse kustwacht, word je in elkaar geslagen en vervolgens een kilometer van de Turkse kust gedumpt – in de boot waarin je gekomen bent of samen met meerdere vluchtelingen in een wat grotere boot”, vertelt de Duitse onderzoeker Karl Kopp van Pro Asyl, een bij de Ecre aangesloten Duitse vluchtelingenorganisatie die het rapport opstelde.

Kopp heeft, samen met drie andere onderzoekers, in augustus en oktober gesprekken gevoerd met ruim honderd vluchtelingen en met Griekse functionarissen op de eilanden Lesbos, Chios en Samos in de Egeïsche Zee.

De Griekse kustwacht ’neemt doden op de kop toe’, bij hun pogingen om asielzoekers uit de Griekse kustwateren terug te sturen, concluderen de onderzoekers. Degenen die de kustwacht weten te ontwijken en de Griekse eilanden weten te bereiken, worden volgens het rapport gearresteerd, minderjarigen incluis. Zij worden niet geïnformeerd over hun rechten, en tegen hen wordt ’zonder uitzondering’ een uitzettingsbevel uitgevaardigd.

Kopp bezocht op de drie eilanden kampen waar asielzoekers worden vastgehouden. Daar heersen ’onhoudbare levensomstandigheden’, die neerkomen op ’een vernederende en onmenselijke behandeling’, stelt het rapport.

Kopp: „Ik was geshockeerd. Er worden kinderen vastgehouden. Op Samos moesten tweehonderd personen, mannen, vrouwen en kinderen, één toilet delen. Er heerste een huidziekte, maar medische verzorging was er niet. Een douche was er niet, het voedsel was beroerd.”

ProAsyl en Ecre doen een oproep aan ondermeer de EU-commissie, het Europese Parlement en de nationale regeringen van lidstaten van de Europese Unie om in het geweer te komen tegen de ’schendingen van de mensenrechten’ door lidstaat Griekenland.

Volgens de organisaties ligt de schuld niet alleen bij Griekenland, maar is het een Europees probleem. Griekenland staat onder druk om de Europese buitengrenzen af te schermen. Het land kwam al eerder onder zware kritiek van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR wegens het optreden tegen migranten. Veel van komen uit Irak, Pakistan en Afrika.

Griekenland ontkende toen dat immigranten worden mishandeld en wees erop dat velen geen asielzoekers maar gelukszoekers zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden