Griekenland krijgt toch uitstel van twee jaar

Een Grieks orthodoxe priester loopt langs een gesloten bank. Beeld reuters
Een Grieks orthodoxe priester loopt langs een gesloten bank.Beeld reuters

Griekenland krijgt twee jaar extra om de gevreesde bezuinigingen door te voeren. Dat zei de Griekse minister van financiën Yannis Stournaras gisteren. "De deal is rond, we hebben uitstel gekregen", stelde Stournaras het Griekse parlement gerust.

Janne Chaudron

De vraag is of Stournaras niet voor zijn beurt heeft gesproken. De woorden van de minister werden tegengesproken door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - de zogenoemde trojka. Die moeten hun fiat geven.

Griekenland is al maanden met de trojka in onderhandeling over een bezuinigingspakket ter waarde van 13,5 miljard euro. In ruil voor die hervormingen zouden de Grieken een volgend deel van het toegezegde hulppakket van 31,5 miljard euro tegemoet kunnen zien. Dat is nodig om pensioenen en salarissen te betalen.

Achter de schermen wordt gesteggeld over de snelheid van de bezuinigingen. De regering-Samaras vindt dat Griekenland meer tijd moet krijgen om zijn huishoudboekje op orde te krijgen. Dat is de enige manier om te voorkomen dat de Griekse economie blijft krimpen, aldus Samaras. Bovendien is het een belangrijk signaal naar de Griekse bevolking die gebukt gaat onder salarisverlagingen en pensioenkortingen.

Veel Europese landen voelen er weinig voor de voorwaarden aan Griekenland weer aan te passen. Topvrouw Christine Lagarde van het IMF heeft echter laten doorschemeren dat meer tijd voor Griekenland de enige manier is om de staatsschuld weer op orde te krijgen. Uitgelekte documenten die in het bezit zijn van persbureau Reuters en de Süddeutsche Zeitung, bevestigden dat Griekenland uitstel tot 2016 krijgt. De oorspronkelijke deadline was 2014.

Het Duitse ECB-bestuurslid Jörg Asmussen ontkrachtte de geruchten onmiddellijk. "We wachten het trojka-rapport af", aldus Asmussen. Dat rapport komt begin november en zet gedetailleerd uiteen hoe de Griekse economie eraan toe is en wat er nodig is om die gezond te maken.

Maar voor het Griekse parlement bevestigde minister Stournaras de geruchten - mogelijk tot verbijstering van zijn EU-collega's. Hij probeerde de coalitie gerust te stellen.

Al maanden steggelen de conservatieve Nieuwe Democratie, Pasok en Democratisch Links over de gevraagde bezuinigingen. Democratisch Links en Pasok weigeren te korten op salarissen en pensioenen. Kortingen kunnen de partijen niet verkopen aan hun achterban. Steeds meer mensen lopen over naar het radicalere partij Syriza.

De Griekse minister van financiën, afkomstig van Nieuwe Democratie, lijkt het uitstel nu te gebruiken om zijn coalitiegenoten over de streep te trekken. "Want zonder uitstel zouden we zelfs 18 miljard euro hebben moeten bezuinigen", aldus Stournaras gisteren.

Het is mogelijk een laatste poging van hem om de regering bij elkaar te houden. Want op nieuwe verkiezingen in Griekenland zit niemand te wachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden