Griekenland krijgt na lange tijd weer noodleningen

Eurogroep gaat akkoord met uitbetaling van 8,3 miljard euro in drie porties

CHRISTOPH SCHMIDT

ATHENE - De Europese Unie zet de geldkraan naar Griekenland weer open. Na maanden van uitputtende, meermaals stilgelegde onderhandelingen met de geldschieters krijgt Athene de beschikking over enkele miljarden euro's die al een tijdje klaarliggen in het Europese noodfonds EFSF.

Onlangs slaagden de Grieken met pijn en moeite voor het hervormingsexamen van de zogeheten trojka waar ze al sinds september op hebben lopen zweten. De trojka bestaat uit twee EU-instituties en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De eurogroep, de ministers van financiën van de achttien eurolanden, ging gisteren akkoord met de uitbetaling van in totaal 8,3 miljard euro aan nieuwe leningen.

Eind deze maand krijgen de Grieken 6,3 miljard, hard nodig om aan schuldverplichtingen in mei te voldoen. In juni en juli volgt per keer 1 miljard, mits Athene voldoet aan bijbehorende eisen.

De beslissing viel gisteren min of meer toevallig in Athene zelf. De Grieken waren als houder van het halfjaarlijks roulerend EU-voorzittersschap eenmalig gastheer van de maandelijkse eurogroep-bijeenkomst. De veiligheidsmaatregelen waren extreem en in het centrum gold een demonstratieverbod.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem noemde het akkoord na afloop het positieve einde van een 'uitputtend proces'. Eurocommissaris Olli Rehn van economische en monetaire zaken prees de Grieken voor hun inzet. "De Europese solidariteit en de Griekse vastbeslotenheid kwamen hier samen."

Athene heeft volgens de trojka voldoende vooruitgang geboekt met hervormingen in onder meer de transportsector, de energiemarkt en de privatisering van staatsbedrijven en onroerend goed. Maar zowel Dijsselbloem als Rehn maakte duidelijk dat de aandacht niet mag verslappen. Een groot deel van de eurogroep-vergadering ging over het streven naar een stabiele economische groei in het land.

Eind dit jaar komt er een einde aan het tweede steunprogramma voor Griekenland, dat sinds mei 2010 geheel afhankelijk is van de noodleningen van EU en IMF. Met beide programma's was totaal ongeveer 240 miljard euro gemoeid.

Na zeven jaar van krimp zal de Griekse economie dit jaar voor het eerst weer iets groeien, is de verwachting. Ook veel andere cijfers zien er beter uit, behalve de nog steeds torenhoge werkloosheid.

Lang is gespeculeerd over een mogelijk derde steunprogramma, omdat Athene straks nog niet klaar zou zijn om op eigen kracht geld op te halen op de financiële markten. Maar de rentes voor Griekenland zijn gestaag gedaald. Minister Stournaras zei maandag dat zijn land geen derde programma nodig heeft. "Ik deel die ambitie graag", zei Dijsselbloem. De eurogroep zal na de zomer oordelen over de noodzaak van zo'n derde pakket, maar dat zal er sowieso pas komen als Griekenland er zelf om vraagt.

Eric Wiebes, die gezien Dijsselbloems voorzitterschap als staatssecretaris van financiën Nederland vertegenwoordigt in de eurogroep, wees op de vooruitgang die is geboekt in zowel Griekenland als met de crisismaatregelen van de EU.

"Dat is toch knap?", aldus de VVD-bewindsman. "Straks hebben we een behoorlijk verstandige bankenunie. De herstelprogramma's lopen allemaal beter dan we hadden verwacht, voor elk individueel land. Dit is ook wel weer een moment om moed te hervinden en je te herpakken."

Laatste lening Portugal
Portugal koerst af op beëindiging van het hulpprogramma van de trojka (78 miljard euro) op 17 mei.

Eind deze maand zal Lissabon het laatste leningdeel van 1,2 miljard euro ontvangen.

Op 5 mei zal de eurogroep bekijken of Portugal een 'clean exit' kan maken, zoals Ierland, of dat er een extra leningfaciliteit achter de hand zal moeten blijven voor als er iets misgaat.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden