Griekenland en Nederland zijn beter af als Griekenland uit de euro stapt.

ongewis

Het vertrek van Griekenland uit de eurozone is een spookbeeld, zeggen veel economen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet gebeurt. En als Griekenland geen afscheid neemt van de euro als munt, dan kan er ook van alles misgaan. Blijf, adviseert Douglas J. Elliott van het Brookings Institution in de VS. Er komt alleen maar ellende van. Het wordt in Griekenland een puinhoop, de rest van Europa duikt een flinke recessie in, de VS een lichte recessie en China moet een paar procent groei inleveren. Totale schade, volgens het Institute of International Finance: ruim1 biljoen euro.

Theoretisch kan Griekenland als euroland failliet gaan. Dat verlost het land van zijn staatsschuld. Maar ook dan is de economie nog niet concurrerend: om dat te worden, moeten alle Griekse lonen en prijzen zakken. Kan zulke deflatie in Griekenland met ijzeren hand worden afgedwongen? Met een aparte munt is dat een stuk gemakkelijker. Op de internationale markten zal een heringevoerde drachme meteen in waarde dalen. De Grieken zullen zich een tijdlang niet de nieuwste iPads of Volkswagens kunnen permitteren, maar juist wel horden toeristen op bezoek krijgen. Tenzij, sombert Eliott, door die zwakke munt en het overheidsbeleid de inflatie flink aanwakkert.

Daar komt dan nog bij dat ook andere landen, zoals Nederland, zullen lijden onder de Grexit (de term voor het Griekse vertrek uit de eurozone). Beleggers en spaarders zullen hetzelfde vrezen voor Portugal, Spanje, Italië en Ierland, en hun geld weghalen uit die landen. Die mogen wij dan weer steunen. En wanneer werkelijk meer zwakke broeders de eurozone verlaten, zal de euro weer het vertrouwen krijgen van de internationale beleggers en dus in waarde stijgen.

Niet doen dus, die Grexit? Wel, zegt Roger Bootle, van het Londense Capital Economics. Griekenland kan nu zijn schulden niet betalen en alle bezuinigingen helpen het land alleen maar meer het slop in. Wat onvermijdelijk is, kun je maar beter meteen laten gebeuren. In zijn inzending voor de Wolfson Economics Prize doet Bootle uit de doeken hoe je de Grexit, hoe pijnlijk die ook wordt, het beste kunt organiseren. En doordat Bootle het zo nuchter en feitelijk opschrijft, lijkt het iets minder nachtmerrie-achtig. Overal heeft Bootle een oplossing of een troost voor.

Zal het land jarenlang zijn afgesneden van de kapitaalmarkten? Uruguay mocht in 2003 na vijf maanden alweer lenen, gewoon omdat de economie er weer goed uitzag.

Zijn er na de exit geen drachme-biljetten beschikbaar? Dan beperk je het betalen tot pinnen, de pasjes zijn immers gekoppeld aan je bankrekening, die opeens een drachme-rekening is.

Gaan de overblijvende landen lijden onder hun sterke euro? Zij kunnen tenminste een sterke economische en politieke unie vormen, met alle voordelen vandien. Zij wel.

De Wolfson Economy Prize was een eenmalige prijs, voor het beste voorstel om de eurozone te ontmantelen. Bootle won hem. Maar dat wil niet zeggen dat hij gelijk heeft.Bas den Hond

Kiezen met Kennis gaat na wat wetenschappers zeggen over de beloften en plannen van politieke partijen. Het is een initiatief van Newswhyre en wordt ondersteund door Kennislink en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Ga voor de Kiezen met Kennis kwis naar www.kennislink.nl/kiezen. De geannoteerde langere versie van dit artikel staat ook op www.bit.ly/PCCTEW.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden