Griekenland en Macedonië tegen geweld van de Navo

BELGRADO (AP) - Griekenland en Macedonië hebben het westen gisteren opgeroepen om naar de 'de stem van de rede' te luisteren en gewaarschuwd dat Navo-aanvallen op Joegoslavisch grondgebied kunnen leiden tot een volledige Balkanoorlog.

“Ik zou al diegenen in comfortable hoofdsteden in het westen en het noorden die behagen scheppen in oorlogsspelletjes willen zeggen dat er genoeg bloed is gevloeid vanwege de onbezonnenheid en het amateurisme in Bosnië”, zei de Griekse minister van buitenlandse zaken Theodoros Pangalos.

De Navo, die vorige week nog straaljagers liet vliegen boven Albanië en Macedonië als een waarschuwing aan de Joegoslavische president Slobodan Milosevic, zegt luchtaanvallen op de Servische troepen te zien als een laatste middel om Milosevic zijn politiek ten aanzien van de Albanese meerderheid en separatisten in Kosovo te laten matigen.

Macedonië vreest dat het conflict separatistische bewegingen op eigen bodem zal aanwakkeren. In Macedonië is een groot deel van de bevolking Albanees. Het land geeft er dan ook de voorkeur aan dat de Navo zich concentreert op de bescherming van de grenzen.

Pangalos en Handzinski deden hun uitspraken vlak nadat de speciale Amerikaanse gezant Richard Holbrooke van Athene naar de Macedonische hoofdstad Skopje was vertrokken om daar de Macedonische president Kiro Gligorov, premier Branko Crevenkovski en de gematigde leider van de Kosovaren, Ibrahim Rugova, te ontmoeten.

Beide ministers vroegen zich af of Rugova nog wel genoeg gezag heeft in Kosovo. De twee landen, ooit gezworen vijanden, hebben de handen nu ineengeslagen uit angst dat een succesvolle campagne van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK in Kosovo gevolgen zal hebben voor de hele Balkan. Navo-aanvallen spelen enkel het UCK in de kaart, aldus de twee buurlanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden