Griekenland dupe van belastingontwijking Nederland

Griekse mijnwerkers protesteerden in februari tegen het schrappen van een mijnproject van Hellas Gold, een dochtermaatschappij van het Canadese bedrijf Eldorado Gold.Beeld afp

Terwijl Griekenland gebukt gaat onder harde bezuinigingsmaatregelen, helpt Nederland bedrijven daar met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma's in Nederland worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied, zo meldt een maandag gepubliceerd rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

"De Europese Unie en Nederland meten met twee maten", zegt SOMO-onderzoeker Katrin McGauran. "Aan de ene kant leggen ze harde bezuinigingsmaatregelen op aan Griekenland, met vernietigende sociale en economische impact. Aan de andere kant faciliteren ze actief belastingontwijking, waardoor de Griekse overheid miljoenen euro's misloopt."

Zo liep Griekenland volgens SOMO de afgelopen twee jaar minstens 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van Eldorado Gold, een Canadees mijnbouwbedrijf. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift deze multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar belastingparadijs Barbados.

Buitenlandse investeerders
Uit het onderzoek blijkt dat ook veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg gebruiken. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma's. Volgens de onderzoekers is dit te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële malaise.

SP-Kamerlid Arnold Merkies wil staatssecretaris Eric Wiebes van financiën dinsdag spreken over de kwestie tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. "Als we Griekenland erop wijzen dat ze beter hun belasting moeten innen, dan kunnen we het niet maken om het tegelijkertijd mogelijk te maken dat multinationals daar geen belasting betalen", aldus Merkies.

Cynisch
Ook GroenLinks wil met Wiebes in debat over de belastingontwijking. "Het is cynisch dat we enerzijds geld lenen aan Griekenland omdat het land in crisis verkeert en aan de andere kant belastingontwijking faciliteren waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt", aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. "Nederland moet alle belastingafspraken die de fiscus hier heeft gemaakt met bedrijven die in Griekenland actief zijn, delen met de Griekse overheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden