Griekenland dreigt Macedonie te wurgen

ATHENE (AP, AFP) - De Griekse regering heeft gisteren de ex-Joegoslavische republiek Macedonie uitgedaagd te bewijzen dat Skopje “niets kwaads in de zin heeft”. Athene heeft verder gedreigd de hulp van de Europese Gemeenschap aan Macedonie te blokkeren of te vertragen door strikte controles aan de noordelijke Griekse grens.

Een Griekse regeringswoordvoerder merkte gisteren op dat Macedonie voor zijn voortbestaan afhankelijk is van Griekenland. De meeste goederen voor het land worden via de Noordgriekse havenstad Thessaloniki geleverd. Athene eist dat Skopje niet langer gebruik maakt van “Griekse symbolen” (de naam Macedonie en de Vergina-ster in de nationale vlag).

De verklaring was een reactie op de aankondiging deze week van zes EG-lidstaten, daaronder Nederland, diplomatieke betrekkingen aan te knopen met Macedonie en de oproep van de Macedonische president Kiro Gligorov aan de Grieken zijn land te steunen bij het vinden van aansluiting bij de Europese Gemeenschap.

Griekenland, vanaf januari voorzitter van de EG, verzet zich fel tegen erkenning van Macedonie onder deze naam. Finland en Zweden hebben inmiddels ook verklaard diplomatieke betrekkingen met Skopje aan te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden