Update

Griekenland dreigt IMF niet terug te betalen

De Griekse premier Alexis Tsipras en zijn minister van financiën, Yanis Varoufakis. Beeld reuters
De Griekse premier Alexis Tsipras en zijn minister van financiën, Yanis Varoufakis.Beeld reuters

Griekenland gaat het Internationaal Monetair Fonds vrijdag niet terugbetalen als er niet snel uitzicht komt op een deal over noodhulp met de internationale geldschieters, zei een woordvoerder van regeringspartij Syriza vandaag.

"Als er geen uitzicht is op een deal op vrijdag of maandag, ik weet niet precies wanneer, dan zullen we niet betalen", zei woordvoerder Nikos Filis.

Vrijdag moet Griekenland 300 miljoen euro terugbetalen aan het IMF. Dat is de eerste van vier betalingen deze maand, van in totaal 1,6 miljard euro aan rente en aflossingen. De Griekse minister van binnenlandse zaken waarschuwde vorige maand al dat het land niet genoeg geld zou hebben om het IMF terug te betalen.

De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht doordat het land al maanden geen noodkredieten meer heeft ontvangen van de eurolanden en het IMF.

Gisteren zouden de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF het eens zijn geworden over de voorwaarden waaraan Griekenland moet voldoen om toegang te krijgen tot 7 miljard euro aan noodsteun. Vandaag reist de Griekse premier Tsipras naar Brussel voor een overleg met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Vertrouwen in goede afloop
De Franse minister van economische zaken, Emmanuel Macron, liet vandaag weten dat hij erop vertrouwt dat er een deal gesloten kan worden tussen Griekenland en de geldschieters. "We hebben vertrouwen in de kansen op een overeenkomst, omdat er een extreem nauwe Frans-Duitse samenwerking op dit onderwerp is geweest. Dat is de afgelopen dagen wel gebleken en zal ook de komende dagen blijken", zei Macron naast zijn Duitse evenknie Sigmar Gabriel.

Terwijl Macron de spanning uit de lucht probeerde te halen, uitte Wolfgang Schäuble opnieuw harde kritiek op de Griekse regering. Volgens de Duitse minister van financiën heeft Syriza de Griekse kiezers misleid door bij de laatste verkiezingen te beweren dat het land in de euro kan blijven zonder grote hervormingen door te voeren. "Europa is gestoeld op wederzijds vertrouwen. Je moet verstandig handelen en dat is wat de gesprekken met Griekenland zo vermoeiend maakt."

Tsipras liet vandaag alvast weten dat hij een 'realistische' overeenkomst wil, die Griekenland zou laten ontsnappen aan 'economische verstikking'.

Details
Details van het Europese voorstel en een Grieks tegenvoorstel lekten vandaag uit. Zo zou Griekenland zich willen vastleggen op een begrotingsoverschot van 0,8 procent dit jaar, en anderhalf procent volgend jaar. De geldgevers daarentegen zien die percentages liever opgehoogd tot respectievelijk 1 en 2 procent. Uiteindelijk zou er dan een begrotingsoverschot van 3,5 procent moeten ontstaan.

Athene zou verder aanbieden om iets te doen aan vroege pensioenen. Of het ook tegemoetkomt aan eisen om de arbeidsmarkt te hervormen is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden