Griekenland-debat lastig voor liberalen

Hoe gaat premier Mark Rutte meer steun voor Athene verdedigen?

Kritisch blijven, zo lang mogelijk. En veel vragen stellen. Dat is vandaag de opdracht aan de VVD-fractie in het debat over het 'agreekment'. De liberalen hebben het lastig met een nieuw steunpakket voor de Grieken. Uiteindelijk zullen zij de eigen premier waarschijnlijk wel steunen, maar door een keuze lang uit te stellen, hopen zij de oppositie van zich af te houden.

Als het om Europa gaat moeten de liberalen om de klippen heen zeilen. Permanent zitten andere partijen in de rechterhoek van het politieke spectrum de liberalen op de huid. Vooral Wilders is met zijn anti-eurohouding electoraal gevaarlijk voor de VVD. Had premier Mark Rutte immers niet beloofd, als lijsttrekker bij de verkiezingen, dat er geen cent meer naar Athene zou gaan? Maandagochtend begon Rutte prompt zelf over het breken van deze verkiezingsbelofte, maar Wilders gaat hem hier vandaag toch nog even flink mee om de oren slaan.

Rutte krijgt vandaag ook te maken met verdeeldheid binnen zijn eigen partij. Afgelopen week lieten sommige partijprominenten, zoals Europarlementariër Hans van Baalen, weten dat het geduld op is: de Grieken moeten uit de euro. Toch stemde de premier in met een nieuw leningenpakket van ruim tachtig miljard en moet hij vandaag ook uitleggen waarom het Internationaal Monetair Fonds pleit voor nog meer hulp. De schuldenlast van de Grieken is onhoudbaar, vindt het IMF.

Mark Rutte kan ook vuur verwachten van oppositiepartij CDA. Voormalig partijleider Jaap de Hoop Scheffer riep gisteren in deze krant de christen-democraten op om, als vanouds, verantwoordelijkheidsbesef te tonen en in te stemmen met de plannen om Europa bij elkaar te houden. Maar de CDA-fractie had gisteren nog geen standpunt ingenomen. Als concurrent op rechts, die zich bovendien steeds vaker bedient van een eurosceptische toon, laat de partij de premier graag even in onzekerheid.

De SP heeft wel een knoop doorgehakt. Er is geen steun omdat het akkoord 'de Grieken niet helpt'. "Op deze manier krijg je de economie niet aan de praat", zegt Kamerlid Harry van Bommel. "Dit is een dictaat."

Laat de partij hiermee premier Tsipras in de steek? De SP sympathiseert met regeringspartij Syriza. "Over welke partij Syriza hebben we het?", antwoordt Van Bommel. Binnen Syriza zijn voorstanders en felle tegenstanders van het 'agreekment'. Dat is waarschijnlijk afgelopen nacht ook gebleken in het parlement, toen de Griekse politiek stemde over de Brusselse afspraken. Als het plan is afgekeurd, is de deal in Athene van tafel, en ook in Brussel en Den Haag.

Hoe het ook is gelopen vannacht in het Griekse parlement, het akkoord wordt in Den Haag niet gezien als een knap staaltje compromispolitiek. Geen win-winsituatie. Eerder is de vraag wie hier het meest heeft verloren, de Grieken of de rest van Europa. Van het totale steunpakket komt naar schatting tussen 4 en 5 miljard voor rekening van Nederland. Aan het Binnenhof valt er een schaduw over het goede nieuws over belastingverlaging van 5 miljard waarmee VVD en PvdA hopen te scoren.

In menig groot debat (belastingplannen, IS, bed en brood voor illegalen) was Mark Rutte de afgelopen maanden heer en meester. Als het akkoord nog overeind staat, zal hij het vandaag van zijn debatkwaliteiten moeten hebben om geen butsen en bulten op te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden