Update

Griekenland bouwt slotgracht tegen illegalen

Illegale vluchtelingen in een kamp aan de Evros op de grens tussen Turkije en Griekenland. Beeld EPA
Illegale vluchtelingen in een kamp aan de Evros op de grens tussen Turkije en Griekenland.Beeld EPA

Met een gracht van 120 kilometer lang, 30 meter breed en 7 meter diep wil Griekenland illegale migranten in het noordoosten tegenhouden. De eerste 14,5 kilometer is al aangelegd, berichtte de Griekse krant To Vima vandaag op zijn website.

ANP/ Redactie

De gracht wordt langs de oever van de Evros aangelegd.

'Absurd', zei een woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Pro Asyl. Volgens hem vallen door de gracht alleen maar meer slachtoffers onder vluchtelingen die de grens passeren. Athene stelt echter dat de gracht belangrijk is voor de binnenlandse veiligheid en van ecologisch en economische belang is voor de grensregio. Zo worden er waterrijke natuurgebieden en drainagesystemen aangelegd in het gebied.

Verdronken
De Grieks-Turkse landsgrens van circa 200 kilometer loopt grotendeels langs de rivier de Evros. Vorig jaar kwamen circa 40.000 illegalen via Turkije de noordoostelijke regio Evros EU-land Griekenland binnen, van wie een deel verdronk in de grensrivier. Het totale aantal illegale migranten was ongeveer 128.000.

Griekenland heeft met het Europese grensagentschap Frontex de zee- en landsgrenscontroles al aangescherpt uit vrees dat door de crisis in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de illegalenstroom aanzwelt. Begin dit jaar kwamen Athene en Ankara overeen dat Turkije haar illegaal in Griekenland verblijvende burgers en bepaalde illegale niet-EU-burgers weer opneemt. Dit betreft niet de mensen die in een asielprocedure zitten.

Hek
Begin dit jaar maakte Athene bekend een hek van 12,5 kilometer lang en 3 meter hoog en uitgerust met warmtecamera's te plaatsen om illegale immigratie tegen te houden. Dat plan stuitte op veel kritiek.

Griekenland klaagt al jaren dat het de enorme stroom illegalen niet meer aan kan. Het land overweegt drijvende gevangenissen en voormalige legerbases te gaan gebruiken als opvangcentra voor illegalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden