Grieken vechten verwoed tegen brand

Een uitgebrande auto, maandag in de regio rond Athene. (AFP) Beeld
Een uitgebrande auto, maandag in de regio rond Athene. (AFP)

Zo'n tweeduizend Griekse brandweerlieden, miltairen en vrijwilligers vechten tegen het vuur dat buitenwijken van Athene bedreigt.

Van onze internetredactie

Griekenland wordt sinds vrijdag getroffen door zware bosbranden. Zeker 15.000 hectare bos en landbouwgrond zijn afgebrand en duizenden mensen zijn hun huizen ontvlucht. Het vuur dat vanuit Marathon richting Athene is opgerukt, bereikt vandaag mogelijk een hoogtepunt omdat de wind opsteekt. Duizenden mensen vechten daarom verwoed tegen de vlammen.

Inmiddels zijn vijf mensen behandeld voor brandwonden en zijn er mensen met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis opgenomen. Toch zijn zware ongelukken nog uitgebleven, melden de Griekse autoriteiten. Die kregen in 2007 zware kritiek, omdat bosbranden toen maar liefst 76 mensen het leven kostten.

Frankrijk en Italië hebben blusvliegtuigen gestuurd. De operatie wordt deels gecoördineerd vanuit de Europese Unie in Brussel, die de aanvoer van materieel regelt. Zo zal ook Spanje naar verluidt nog bijspringen met blusvliegtuigen. Een aanbod van Cyprus om een blushelikopter te sturen werd overigens door Griekenland afgewezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden