Grieken sturen ook Tsjechië naar huis

PORTO - Griekenland heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van Euro 2004. De ploeg van de Duitse bondscoach Otto Rehhagel verraste in Estadio do Dragão van Porto Tsjechië door een doelpunt van Dellas in de slotseconden van de eerste verlenging (1-0). In de eindstrijd stuiten de Grieken zondag op gastland Portugal, dat woensdag met 2-1 van Oranje won.

Portugal-Griekenland was de openingswedstrijd van Euro 2004, het wordt ook het voorspel vóór de slotceremonie. In het eerste treffen wonnen de Grieken (2-1), hun eerste zege op een eindtoernooi. Voor Griekenland was het toernooi daarmee in één klap al geslaagd, de 1-1 tegen de Spanjaarden verzekerde de ploeg zelfs van een plek in de kwartfinales, waarin titelverdediger Frankrijk met 1-0 werd bedwongen. Gisteren werd een andere titelfavoriet naar huis gestuurd.

In een toernooi vol verrassingen spannen de Grieken de kroon. Op hun spelersbus staat: 'Het oude Griekenland had twaalf goden, nu hebben we er elf.' Zo zullen ze worden gezien in Athene en omstreken. En al helemaal als ze zondag nogmaals stunten.

Tsjechië leek optimaal voorbereid voor de halve eindstrijd. Bondscoach Brückner toonde zich tijdens Euro 2004 een koele rekenmeester, een voorzichtige strateeg. Hij gunde zijn spelers zoveel mogelijk rust.

Tsjechië kwam niet naar Portugal om het publiek te vermaken, of om tegenstanders te vernederen. Brückner stoomde zijn ploeg klaar voor de finale. Voor de eerste hoofdprijs sinds Tsjecho-Slowakije gescheiden is.

Als enige van de zestien EK-deelnemers gelastte Tsjechië in Portugal een oefeninterlandje in. In de derde groepswedstrijd tegen de Duitsers gunde Brückner negen basiskrachten een extra rustdag. Pas toen de Mannschaft dreigde te winnen gaven de Tsjechen even gas, hetgeen heel wat bedankjes van Oranje opleverde.

Het kon nog zakelijker. In de kwartfinale tegen de Denen deden de Tsjechen het de eerste helft bewust rustig aan. Pas na de pauze toonden Nedved en zijn ploeggenoten hun klasse. Het werd een wervelende show, maar opnieuw was Brückner zuinig. Nadat Koller en Barros (twee keer) de Deense defensie hadden opengereten, wisselde de bondscoach en gaf hij het sein dat er krachten moesten worden gespaard.

Niet alles valt te plannen, niet alles valt te voorzien. Voetbal is geen computerspelletje, maar een contactsport. In de 33ste minuut gooide een hard contact tussen Nedved en Katsounaris alle Tsjechische plannen in duigen.

De aanvoerder gleed naar de bal, na een voorzet van Baros, en kwam daarbij hard in botsing met zijn directe bewaker. Hij hinkte mistroostig nog wat rond. Even later moest de 31-jarige middenvelder van Juventus zich laten vervangen.

Met een zak ijs op de pijnlijke rechterknie zat de Tsjechische spelmaker in de dug-out te huilen. Angstig om de finale mis te lopen. Door de blessure, of omdat hij geen stempel meer op de wedstrijd kon drukken.

Nedved werd vervangen door Smicer, die veel meer aan de linker zijlijn bleef plakken en veel minder nadrukkelijk aanwezig was. Daardoor moesten alle Tsjechische ideeën bij het voormalige wonderkind Rosicky vandaan komen. De 23-jarige middenvelder was altijd lichtvoetig, maar heeft al maanden zware benen. Er lukte dit seizoen ook bij Borussia Dortmund maar weinig.

Tsjechië drong aan, maar de Grieken verrichtten opnieuw heldendaden, met hun tomeloze inzet en passie. Baros, Koller, Poborsky en Smicer: zij allen leken elke keer weer drie directe tegenstanders te hebben. Zo fel en zo snel zaten de Grieken hen op de huid.

Pas in de slotfase vertoonde de ploeg van de Duitse bondscoach Rehhagel, die steeds verder naar achteren werd gedwongen, tekenen van vermoeidheid. Dat leverde Koller en Baros in de 80ste en 84ste minuut kansen op.

Ze scoorden niet, waarna Dellas in de 115de minuut volkomen onverwacht toesloeg. Er hoefde na zijn kopgoal niet eens meer te worden afgetrapt.

Nedved keek vanaf de bank vol ongeloof toe. Hij hinkte het veld op. Met pijn, gepijnigd. Hij verloor de EK-finale van 1996, net als Smicer en Poborsky, door een golden goal van de Duitser Bierhoff. De droom op een herkansing werd wreed verstoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden