Grieken staken uit onvrede over nieuwe ontslagronde

Omstreden wet wordt eerste test voor afgeslankte coalitie van premier Samaras

ATHENE - De actiebereidheid lijkt na een relatief rustige periode weer terug in Griekenland. Tijdens een algemene staking legden veel werknemers gisteren het werk voor kortere of langere tijd neer. Ondanks het warme weer en de vakantieperiode demonstreerden meer dan 30.000 Grieken voor het parlementsgebouw in Athene tegen een nieuwe ontslagronde - een opkomst die al maanden niet meer gehaald was. Ook elders in het land waren er protesten en werkonderbrekingen.

Overheidsloketten bleven gesloten, het treinverkeer lag stil en metro's en bussen reden slechts een beperkt deel van de dag en op ingekorte routes. Artsen in staatsziekenhuizen behandelden alleen spoedgevallen. De politie had uit voorzorg straten en metrostations rond het parlementsgebouw hermetisch afgesloten, maar tot ongeregeldheden kwam het niet. Wel leidde de blokkade tot een verkeerschaos in het centrum van Athene.

"Troika raus!", was te lezen op een van de spandoeken voor het parlementsgebouw. Een verwijzing naar de drie geldschieters waarvan Griekenland afhankelijk is - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Die besloten afgelopen week nog eens 6,8 miljard euro aan leningen te verstrekken, maar dan moet de Griekse regering wel voor het eind van volgend jaar 15.000 ambtenaren ontslaan. Daarnaast komen er nog eens 25.000 terecht in een 'mobiliteitspool'. Daarin krijgen de ambtenaren acht maanden de tijd om ander werk te vinden; anders volgt alsnog ontslag. "Dit land gaat kapot. Nee, het is al kapot. Maar we moeten redden wat er te redden valt. We moeten opstaan tegen deze regering en tegen die criminelen uit Europa", foetert de 35-jarige lerares Sissy voor het parlementsgebouw.

De hoge opkomst bij de demonstraties gisteren wordt toegeschreven aan het ongeloof en de verontwaardiging die de plotselinge opheffing van staatsomroep ERT onlangs teweegbracht. Daarbij kwamen de ruim 2.500 werknemers in een klap op straat te staan. Werknemers van andere overheidsinstellingen beseffen dat het de regering menens is en dat zij weleens als volgende aan de beurt kunnen zijn.

De demonstraties zijn voorlopig niet de laatste. Vanavond stemt het Griekse parlement over de wet waarin de ontslagen zijn opgenomen. Het wordt de eerste grote test voor de regering van premier Samaras nadat zijn kleinste coalitiepartner onlangs opstapte. De afgeslankte coalitie heeft een meerderheid van nog maar drie zetels in het parlement dat 300 leden telt. Voorafgaand aan de stemming worden weer protesten verwacht. En morgen ontvangt premier Samaras Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën. Veel Grieken houden zijn land verantwoordelijk voor de keiharde bezuinigingen en de stijgende werkloosheid waar Griekenland mee kampt. Het bezoek wordt dan ook omgeven met strenge veiligheidsmaatregelen en, wederom, hevige protesten.

Toeristen, voor Griekenland zeker in het hoogseizoen een onmisbare inkomstenbron, leken weinig last te hebben van de werkonderbrekingen en protesten. Veren van en naar de eilanden voeren gewoon uit en alleen het binnenlandse vliegverkeer raakte ontregeld door de staking van de luchtverkeersleiding. In de bij toeristen populaire wijk Plaka, tien minuten lopen vanaf het parlement, was het beeld gisteren alledaags: veel reisgidsen, volle terrassen en in souvenirwinkels voor iedere toerist een special price. "We wilden de Acropolis zien, maar die ging door de staking eerder dicht vandaag. Nou ja, dan gaan we morgen", zegt Claire uit Frankrijk gelaten. Twee jongens uit Estland moeten hun vlucht halen, maar de metro rijdt vandaag niet naar de luchthaven en de bushalte bij het parlementsgebouw is vanwege de demonstratie buiten gebruik. "Dan lopen we een stukje naar de volgende halte. Een tip die we kregen van ons hotel. Iedereen denkt dat de sfeer hier grimmig is, maar wij zien alleen maar behulpzame en vriendelijke mensen. En wat maakt het uit, het is vakantie."

Beperkt begrip voor ambtenaren op de wip
Het voorgenomen massaontslag in de publieke sector is een schok in een land waar de 600.000 ambtenaren traditioneel ontslagbescherming genieten en een baan voor het leven hebben. Maar ook veel Grieken ergeren zich aan het systeem waar vriendjespolitiek, corruptie en bureaucratie aan de orde van de dag zijn. "Iedereen heeft het recht om te staken en niemand wil zijn baan kwijt. Maar waar waren al die demonstranten toen mensen in de private sector hun baan kwijtraakten?" zegt een bankmedewerker die anoniem wil blijven. In vijf jaar tijd steeg de werkloosheid met een miljoen mensen - vrijwel alle ontslagen vielen in de private sector. Inmiddels zit 27 procent van de Grieken zonder werk; onder jongeren zelfs bijna twee op de drie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden