Grieken staan alleen Elf EG-landen knopen banden met Macedonie aan

BRUSSEL (AFP) - Elf van de twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschap willen voor de jaarswisseling ambassadeurs uitwisselen met Macedonie. Griekenland, dat zich als enige blijft verzetten tegen erkenning van de voormalige Joegoslavische republiek, komt daarmee in een geisoleerde positie.

Twee weken voor Athene de EG-voorzittershamer van Belgie overneemt, hebben gisteren zes EG-landen besloten diplomatieke banden aan te knopen met Macedonie: Nederland, Duitsland, Groot-Britannie, Frankrijk, Italie en Denemarken. Verwacht wordt dat vijf andere lidstaten maandag dezelfde beslissing nemen, na de vergadering van de twaalf ministers van buitenlandse zaken in Brussel.

Naar in Brussel verluidt, is tot het aanknopen van officiele banden met Skopje besloten, nadat Athene de besprekingen over de kwestie Macedonie met de VN eerder dit jaar had afgebroken. De overige EG-landen zouden zich daardoor niet meer gebonden voelen aan de stilzwijgende afspraak geen diplomatieke betrekkingen met de voormalige Joegoslavische republiek aan te gaan. Europees commissaris Hans van den Broek (buitenlandse zaken) vindt het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met Macedonie door EG-lidstaten “een logisch uitvloeisel van erkenning van de Macedonische staat”. Nederland erkende Macedonie op 19 april nadat eerder de Veiligheidsraad de republiek als volwaardig lid van de VN had erkend. Van den Broek wees er verder op dat het aangaan van betrekkingen met Skopje “destabilisatie in die regio kan voorkomen”.

Athene reageerde gisteren gematigd op het besluit van de EG-partners: de Grieken wachten af hoe de houding van Skopje zich ontwikkelt. Een dag eerder nog noemde de Griekse regering de stap “een grote vergissing” en beschuldigde zij de collega's in de andere hoofdsteden ervan de politieke solidariteit te ondermijnen.

Griekenland heeft twee jaar lang officiele contacten tegengewerkt met buurland Macedonie, dat Athene consequent aanduidt als 'Skopje'. De beoogde EG-voorzitter heeft een provincie in het noorden van het land met dezelfde naam en vreest dat Macedonie hier aanspraak op wil maken. Bovendien is Athene verbolgen over de vlag die de nieuwe republiek voert waarin de Verginaster staat afgebeeld die door Griekenland wordt beschouwd als cultureel erfgoed.

De Macedonische president Kiro Gligorov was verheugd over het besluit van de EG-landen. “We beschouwen dit als een belangrijke stap in de ontwikkeling van onze samenwerking met deze bevriende staten en een bijdrage aan onze integratie in Europese instellingen”, verklaarde hij. Gligorov onderstreepte ook de samenwerking met Griekenland te willen bevorderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden