Grieken sluiten haven voor handel met Macedonie

ATHENE (Reuter, AFP, ANP) - Griekenland heeft de slepende ruzie met Macedonie verder op de spits gedreven.

De voormalige Joegoslavische republiek mag geen gebruik meer maken van de Griekse havenstad Saloniki, behalve voor de aanvoer van humanitaire goederen. En het Griekse consulaat in Skopje wordt gesloten.

De regering van Macedonie kwam gistermiddag in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken. De haven van Saloniki is van groot belang voor het geheel door land omsloten Macedonie. Bijna alle importen, waaronder olie, en bijna de gehele export lopen via de Griekse stad. Volgens waarnemers in de Maceonische hoofdstad Skopje vergroot de beslissing van de Griekse regering de instabiliteit op de Balkan.

De Griekse premier Papandreou maakte het besluit in een televisieuitzending bekend. Athene was volgens hem tot de maatregelen gekomen na de erkenning van Macedonie door de Verenigde Staten, vorige week. Papandreou zei dat alle handelsbanden tussen Griekenland en Macedonie via Saloniki worden doorgesneden.

Griekenland voert al twee jaar een verwoede campagne, met steeds minder succes, om de internationale erkenning van Macedonie te verhinderen In de kleine Balkanstaat wonen ongeveer twee miljoen mensen, voornamelijk Slaven en etnische Albanezen. Athene weigert in te stemmen met de naam Macedonie voor de jonge natie, uit vrees voor territoriale aanspraken op de Griekse provincie met dezelfde naam. Athene beschouwt Macedonie als een puur Griekse naam. Meer dan zestig landen, waaronder de VS en lidstaten van de EU, hebben het Balkanstaatje erkend onder de voorlopige naam 'FRYOM' (Voormalige Joegoslavische republiek Macedonie) of, zoals Rusland en China, als 'Republiek Macedonie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden