Grieken ontvangen jaren na overlijden nog pensioen

Grieken protesteren tegen de bezuinigingen van het door schulden geplaagde land, maar veel van hen krijgen onterecht het pensioen van een overleden familielid op de bankrekening bijgeschreven. Beeld afp
Grieken protesteren tegen de bezuinigingen van het door schulden geplaagde land, maar veel van hen krijgen onterecht het pensioen van een overleden familielid op de bankrekening bijgeschreven.Beeld afp

Terwijl ze al jaren dood zijn ontvangen duizenden Grieken elke maand nog steeds hun pensioen. Minister Louka Katseli van Arbeid heeft beloofd de fraude, die het diep in de schulden geraakte land miljoenen per jaar kost, aan te pakken.

Reuters/Simone Lautenbach

Uit controles is gebleken dat alleen al 4500 ambtenaren na overlijden elke maand hun pensioen op hun bankrekening bijgeschreven krijgen. Het geld gaat dan naar de nabestaanden. Door deze fraude moeten belastingbetalers per jaar ongeveer zestien miljoen euro extra aan belasting betalen.

De minister legt de schuld bij een slechte administratie en burgers die verzuimen de dood van een familielid aan te geven. Op die manier innen zij het pensioen van de overleden vader, moeder of echtgenoot.

Het ministerie van Arbeid gaat ook een 'verdacht' groot aantal mensen onderzoeken in de leeftijd van honderd jaar en ouder. Het zou gaan om 9000 mensen. 'We gaan controleren hoe veel van hen nog in leven zijn', zei Katseli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden